Hlavní obsah

Lesy ČR prodaly lukrativní pozemky. Teď je vlastní jejich právníci

Foto: Profimedia.cz

Pozemky se nacházejí v Kersku ve Středočeském kraji, které proslavil film Slavnosti sněženek.

Reklama

Státní firma v roce 2010 prodala pozemky v Kersku ve Středočeském kraji – Nejvyšší kontrolní úřad tehdy prodej kritizoval, protože nebylo jasné, proč se strategických parcel zbavovat. Český rozhlas Radiožurnál nyní přinesl zjištění, že pozemky vlastní významní právníci Lesů ČR, kteří pro podnik pracovali už v době prodeje.

Článek

Jde o advokátní kancelář Toman, Devátý. Advokáti Radiožurnálu tvrdí, že jde o pouhou náhodu. Pozemky se nacházejí v oblasti, kterou proslavilo natáčení filmu Slavnosti sněženek podle románu Bohumila Hrabala. A chystá se na nich stavba luxusních viladomů z finských polárních borovic.

Advokáti pracují pro Lesy ČR od roku 2008. Ve stejném roce založili pro švýcarskou společnost Orvilink AG s anonymními vlastníky firmu Unilink. Ta o dva roky později koupila pozemky od státní firmy. A loni v říjnu advokátní kancelář Unilink i s pozemky převzala a chystá zde developerský projekt, píše Rozhlas.

O prodej pozemků Lesy ČR požádala sama firma – a státní podnik souhlasil, ač do té doby vedl nemovitosti jako strategické. Unilink byl jediný zájemce a pozemky koupil o pouhých 180 tisíc korun dráž, než byla minimální cena požadovaná znaleckým posudkem. Což bylo 15 milionů korun.

Advokát Petr Toman tvrdí, že do chvíle, než Unilink i s pozemky převzali, neměli s celou věcí nic společného. Radiožurnál má ale k dispozici plnou moc, kterou advokáti měli právě k založení společnosti Unilink. „To vůbec už nevím. To si myslím, že ne,“ komentoval pro stanici dokument Toman.

Český rozhlas připomíná, že Petr Toman je členem ODS. K prodeji pozemků došlo právě za ministra zemědělství Ivana Fuksy z této strany. Jeho prvním náměstkem a členem dozorčí rady Lesů ČR byl tehdy Roman Boček. A právě Boček, kterého Toman hájil v jedné větvi soudu s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou, je dnes jediným jednatelem firmy Unilink.

Reklama

Doporučované