Hlavní obsah

Lesy ČR už dva roky marně prodávají teakovou plantáž v Nikaragui, projekt je ztrátový

Teaková plantáž v Nikaragui má rozlohu 200 hektarů.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Náklady na „teakový" projekt dosáhly předloni 20 milionů korun. Výše ztráty není známá.

Článek

Lesy ČR se už více než dva roky snaží neúspěšně prodat teakovou plantáž v Nikaragui o rozloze 200 hektarů. Do projektu vstoupil státní podnik společně s hradeckou stavební firmou Fato invest v roce 2006. Obě společnosti drží 50procentní podíl ve firmě H.F.C., která plantáž vlastní.

„Představenstvo společnosti H.F.C. nyní dokončuje výběr realitních společností s cílem prodat teakovou plantáž. Jednou z obchodních podmínek s realitními společnostmi je i stanovení minimální prodejní ceny, kterou ale není představenstvo ochotno zveřejňovat, právě z důvodů podmíněných obchodních transakcí," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Náklady investice vystoupaly na konci předloňského roku k 20 milionům korun, aktuální ztrátu podnik nesdělil. Původně chtěly Lesy ČR prodávat teakové dřevo nábytkářským firmám ve střední Americe, odhady výnosů byly ale nereálné. Současný generální ředitel podniku Daniel Szórád již dříve projekt zorganizovaný jeho předchůdci označil za nedostatečně připravený, až dobrodružný.

Lesy ČR aktuálně uvažují o nákupu 10 až 15 tisíc hektarů lesa v Rumunsku. Investice by mohla dosáhnout až 1,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované