Hlavní obsah

Let, který píše historii. Z Tel Avivu vzlétlo první letadlo do Abú Dhabí

Foto: Profimedia.cz

Izraelští a američtí představitelé před připraveným historickým letem z Ben Gurionova letiště v Tel Avivu.

Reklama

Izraelská společnost El Al nejenže vůbec poprvé vypravila komerční let do Spojených arabských emirátů, její stroj ale také poprvé proletěl vzdušným prostorem Saúdské Arábie.

Článek

Let míru. Tak nazvali Izraelci historicky první komerční let z Tel Avivu do Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Letadlo Boeing 737-900 společnosti El Al, které se z Ben Gurionova letiště vzneslo dnes v 11 hodin a 21 minut izraelského času, nese na kapotě nápis „Mír“ v angličtině, arabštině a hebrejštině.

Do emirátské metropole nese řadu izraelských i amerických představitelů, kteří mají doladit takzvanou Abrahámovu dohodu o normalizaci vztahů mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem.

Delegace, kterou přímo na letišti v Abú Dhabí přivítá emirátský ministr zahraničí, bude jednat především o ekonomických a občanských částech mírové dohody. Bezpečnostní experti zůstali tentokrát doma, obranné aspekty partnerství přijdou na řadu až později.

Video z Ben Gurionova letiště v Tel Avivu.Video: AP

Kapitánem letu je 45letý Tal Becker, který podle svých slov pro server Ynetnews nelétal několik měsíců. Zničehonic mu ale zavolali, aby se připravil na let, o němž se mu nikdy ani nesnilo: „Je to velmi zvláštní pocit,“ svěřil se.

Historického letu se zúčastnil například poradce a zeť Donalda Trumpa Jared Kushner, šéf izraelské Národní bezpečnostní rady Meir Ben Šabat nebo šajch Tahanon bin Zajíd, poradce pro národní bezpečnost SAE.

„Včera jsem se modlil u Zdi nářků, aby muslimové a Saúdští Arabové z celého světa sledovali dnešní let a uznali, že my všichni jsme děti boží a že budoucnost nemusí být předurčena minulostí,“ prohlásil pateticky Kushner před nástupem do letadla.

Představitelé obou nově spřátelených států mají jednat v pracovních skupinách na rozličná témata: diplomacie, udělování vstupních víz, letectví, zdravotnictví, kultura, turistika, investice do vědy, inovace a obchod.

Inaugurační let ale přinesl i jiný průlom – izraelské letadlo při něm vůbec poprvé vstoupilo do vzdušného prostoru Saúdské Arábie, další ropné monarchie Perského zálivu. Krátce po uzavření dohody mezi SAE a Izraelem se začalo spekulovat o tom, které další arabské státy budou příklad SAE následovat. Nejvíce se v této souvislosti mluví o Bahrajnu a Súdánu, Saúdská Arábie se zatím nechala slyšet, že vztahy s Izraelem normalizuje až po případném vzniku palestinského státu.

Server Middle East Eye nicméně minulý týden informoval, že se saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán (známý pod zkratkou MBS) měl tento týden sejít ve Washingtonu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Saúdskoarabského vládce k tomu tlačila administrativa Donalda Trumpa, když ale plánovaná schůzka, během níž si oba politici měli veřejně potřást rukama před kamerou, unikla na veřejnost, MBS plánované setkání zrušil.

Izraelský deník Jediot Achronot později informoval, že by se saúdškoarabští vyslanci mohli účastnit dnešních jednání mezi představiteli Izraele, SAE a USA – i to by byl signál blížící se normalizace vztahů mezi Rijádem a židovským státem. Zatímco MBS je prý uzavření mírové smlouvy nakloněn, jeho otec a formálně stále vládce království, král Salmán, je proti.

Jisté je, že i mírová smlouva má tentokrát své poražené. Těmi jsou Palestinci, kteří se dlouhá léta v jednáních opírali o argument, že by Izrael díky dohodě s nimi získal i uznání a normalizaci vztahů s okolními arabskými státy. To ale nyní židovský stát získává i bez ústupků Palestincům. I proto o dohodě se SAE mluví Palestinská autonomie jako o „zradě“ a „bodnutí do zad“.

Reklama

Doporučované