Hlavní obsah

Léta zanedbávaný kout Liberce chce soukromý investor proměnit v živé město

Foto: Interma BYTY

Ilustrační foto.

Reklama

Nová čtvrť, kterou chce postavit společnost Middle Europe Investments (MEI), by měla nabídnout bydlení v zeleni, promenádu s obchody a kavárnami a malé náměstí, jenž ponese jméno Liebiegů, s nimiž je historie místa úzce spjata.

Článek

Lokalita nabídne bydlení až pro 4000 lidí, zástavba území podle odhadů potrvá deset až 15 let. Studii nové čtvrti v úterý veřejnosti představili architekti pražského ateliéru DOMYJINAK.

Město záměr investora vítá. „Toto dneska zničené a opuštěné území se vrátí do struktury města, budou tam byty, budou tam obchody, služby, administrativní budovy, bude se tam žít a vyrábět, pro město to bude mít ekonomický přínos, vzniká tady nový krásný kus města,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Jednou z mála výhrad, které k projektu ze strany města zazněly, byla absence mateřské a základní školy. Kapacity v okolních lokalitách jsou vyčerpané a tak i to bude zřejmě podle Šolce nutné v nové čtvrti zajistit.

„Toto místo je pro naše město naprosto klíčové a srdcové, sem přichází v 19. století první z rodu Liebiegů, aby tu zahájil svou obchodní a podnikatelskou kariéru, která znamenala rozkvět celého našeho města,“ doplnil náměstek. I po druhé světové válce byla textilní továrny dobrým zaměstnavatelem Liberečanů. V dobách největší slávy zaměstnávala 8000 lidí. Ještě na počátku 90. let 20. století byla tehdejší Textilana největším výrobcem vlněných tkanin v zemi, výroba ale před 20 lety skončila.

V listopadu 2001 skončila textilka v konkurzu kvůli neschopnosti splácet závazky. O tři roky později začala demolice areálu, jako poslední šel v březnu 2005 k zemi 84 metrů vysoký tovární komín. Tehdejší vlastník chtěl na pozemcích vybudovat zábavní a obchodní centrum Hollandia, z projektu ale sešlo. Později se objevil i záměr proměnit lokalitu v novou obytnou čtvrť, až teď ale dostává záměr reálné obrysy. Rozdělený je na dvě části - městskou, která navazuje na ulici Na Bídě, a rezidenční bydlení v zeleni podél Jablonecké ulice.

Architekti zakomponovali i jedinou budovu, která demolici Textilany přežila. Jde o bývalou soukárnu v jihozápadním cípu u Klicperovy ulice, která ve 30. letech 20. století dostala cenu za průmyslový design - Blaupunkt. Projekt počítá s renovací budovy a novým využitím, doplnit by ji měly další hmotově podobné obytné budovy s obchody a službami v přízemí. „Průhled na historickou budovu z ulice Na Bídě ale zůstane zachován,“ řekl při dnešní prezentaci jeden z autorů Petr Šikola.

Reklama

Související témata:

Doporučované