Hlavní obsah

Česko se loučí s hrdiny. Letadlo s těly padlých vojáků přistálo, kolona projela Prahou

Sledujte rozloučení s padlými vojáky.Video: Seznam.cz

 
aktualizováno •

Do České republiky se odpoledne vrátila těla tří vojáků, kteří padli v Afghánistánu.

Článek

Letadlo s ostatky tří českých vojáků padlých v Afghánistánu přistálo před 16:15 na letišti v Praze. Ze základny Bagrám odstartovalo v 09:45. Následuje pietní ceremoniál.

Vojáci Martin Marcin (36), Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) padli v Afghánistánu v neděli při hlídce u spojenecké základny Bagrám. Společně s nimi byli vážně zraněni američtí a afghánští vojáci.

Sirény po celé zemi uctily padlé vojáky.Video: Seznam Zprávy

Památku padlých v poledne uctilo po celé zemi více než 8000 sirén. Podle Úřadu vlády se rozezněly signálem „Pieta”, což je souvislý nepřerušovaný tón v délce 140 sekund.

„Pan prezident udělí ve státní svátek 28. října 2018 in memoriam státní vyznamenání, Medaili Za hrdinství, třem českým vojákům, kteří padli v Afghánistánu,” sdělil odpoledne mluvčí prezidenta.

V době přistání letadla se rozezněly po celé Praze zvony katolických kostelů a chrámů. Na letišti čekaly rodiny zemřelých, přítomni byli i prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar, zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun nebo vojáci z 42. mechanizovaného praporu v Táboře, kde padlí sloužili.

Po uložení rakví na katafalky pronesl hlavní kaplan armády Jaroslav Knichal smuteční slovo, úryvek z Bible. Následovala státní hymna. Asi půlhodinový ceremoniál byl ukončen přenesením rakví k vozidlům. Poté se kolona pohřebních vozů za doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie vydala na cestu do Ústřední vojenské nemocnice. Lidé vzdali vojákům poctu zejména na Vítězném náměstí, kudy kolona projela.

Termín pohřbů zatím oznámen nebyl. Místa určí rodiny vojáků. Pohřbeni budou se všemi vojenskými poctami.

Vojáci byli v úterý povýšeni do hodností štábních praporčíků. Obdrží pravděpodobně také resortní vyznamenání.

Související témata:

Doporučované