Hlavní obsah

„Lidi byli hodiny bez vody a kolabovali.“ V letadle z Prahy nahlásili bombu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Letadlo společnosti Smartwings muselo na cestě z Prahy do Splitu nouzově přistát kvůli anonymnímu hlášení bomby na palubě. „Lidé byli několik hodin ve 30 stupních bez vody, kolabovali,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeden z cestujících.

Článek

Letadlo z Prahy do Splitu muselo přistát kvůli oznámení o bombě na palubě. Nyní je odstavené prohledáváno na splitském letišti, uvedla chorvatská televize N1. Nucené přistání kvůli informaci o „hrozbě“ potvrdila chorvatská policie a také společnost Smartwings, o jejíž let šlo. Na palubě bylo 146 lidí, kteří po přistání museli urychleně stroj opustit.

„Letadlu, které letělo z Prahy do Splitu, bylo nařízeno přistát ve Splitu poté, co pilot oznámil stav nouze,“ sdělila stanici N1 správa chorvatského letového provozu. Důvodem přistání bylo anonymní nahlášení bomby na palubě, které přišlo po vstupu letounu do chorvatského vzdušného prostoru.

Informaci následně potvrdila na Twitteru chorvatská policie, podle níž letoun přistál v souladu se standardním postupem v případě „oznámené hrozby“.

Foto: Jutarnij List

„Zpráva o bombě během letu z Prahy do Splitu: Nouzový stav vyhlášen 20 minut před přistáním.“

Informaci o hrozbě bomby na palubě letadla do Splitu dostalo odpoledne pražské letiště. „Letiště Praha dnes odpoledne přes kontaktní formulář obdrželo anonymní informaci o možné bombě na palubě letadla na trase Praha–Split. Oznámení jsme okamžitě předali všem bezpečnostním i provozním složkám, Policii České republiky, leteckému dopravci i Řízení letového provozu,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

„Bylo to strašné. Pět hodin bez vody, lidé tady kolabovali. Nejdřív nás nechali dvě hodiny stát před budovou, bez vody, bez ničeho. Zkolabovali tam asi dva lidé, tak nás přesunuli do haly, kde se o nás postarali - dali nám dvě deci vody na člověka, pak nás propustili. Hodně nepříjemný zážitek,“ popisuje pro Seznam Zprávy pan Petr, jeden z účastníků letu. „Musím říct, že chorvatské letiště je v tomhle naprostá tragédie, jinak ten let ale probíhal normálně,“ popisuje a dodává, že se o problému dozvěděli až po přistání. „Museli volat i zdravotní pomoc, ve třiceti stupních úplně bez vody to bylo vážně špatné. Ale to není nic proti Smartwings, ale spíš proti chorvatskému letišti.“

Smartwings podle své mluvčí Vladimíry Dufkové po obdržení hrozby situaci koordinovalo s policií a bezpečnostními složkami a firma postupovala podle standardních plánů pro podobné události. Letadlo přistálo ve Splitu ve 13:49. Na palubě bylo 141 cestujících a pět členů posádky. Ti museli po přistání urychleně letadlo opustit, zatím bez zavazadel. Zajištěné letadlo nyní na letišti kontrolují tamní bezpečnostní složky včetně pyrotechniků.

Zpráva o letu z Prahy do Splitu se v chorvatských médiích dostala na titulní stránky. „Situace je nyní v rukou policie, postupujeme podle bezpečnostních protokolů letiště ve Splitu,“ citoval server Slobodna Dalmacija svůj zdroj z chorvatského letiště. Podle Avioradaru měl Boeing 737-7Q8 společnosti Smartwings ohlásit stav nouze v chorvatském vzdušném prostoru ve 13:27. O dvacet minut později letadlo bezpečně přistálo ve Splitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované