Hlavní obsah

Létající Kanárci, nebo ambiciózní Španělé. Kdo vykope olympijské zlato?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Richarlison a Dani Alves na olympijském turnaji v Japonsku.

Reklama

Ačkoliv fotbalová veřejnost nevnímá olympijský fotbal nikterak prestižně, ani letos nechybí hvězdy všeho druhu. Chcete se dozvědět, koho se vyplatí sledovat a co si rozhodně nenechat ujít?

Článek

Olympijské hry jsou pro většinu sportovců vyvrcholením celoživotního snažení, hlavním chodem kariérního menu. To tak úplně neplatí pro fotbalisty. Přesto i oni mají na olympiádě jedinečnou příležitost se zviditelnit a prodat svůj um. Získat cenný kov v Japonsku pro svou zemi touží vedle neokoukaných mladíků i někteří vysloužilí veteráni.

Podle široké palety nejrůznějších britských sázkových agentur jsou největší favorité na zisk zlaté medaile v Japonsku nadupané výběry Brazílie a Španělska. Obě mužstva pojí neskromné ambice podpořené talentovaným hráčským materiálem a sálající touhou reprezentovat.

Úřadující šampion

Úřadující šampion z domácích her v Rio de Janeiru, Brazílie, je i po pěti letech hlavním aspirantem na olympijské zlato. Tehdy Brazilci vedeni emotivním Neymarem ve finále zdolali na penalty Němce, kterým tak aspoň částečně vrátili ostudný domácí debakl 1:7 ze semifinále mistrovství světa (2014).

„Kanárci“ disponují v Japonsku solidně nabitým kádrem, který ofenzivně potáhne Richarlison. Evertonský útočník ještě během července svými výkony výrazně přispěl k brazilskému postupu do finále Copa América, jihoamerické obdoby Eura.

Na olympiádě se blýsknul hned v úvodním duelu proti Němcům, jimž v Jokohamě během 30 minut nasázel hattrick. Richarlison se stal historicky prvním hráčem Premier League, jemuž se podařilo nastřílet tři branky v jednom utkání na turnaji pod pěti kruhy.

Evertonský ofenzivní živel nekompromisně větral nebohé Němce, kteří mohou brát výsledek 2:4 ještě jako milosrdný. Je až k nevíře, že se na trávníku s lehkostí vánku proháněl energický Richarlison, který ještě deset dní před tímto zápasem bojoval ze všech sil ve finále Copa América proti Messiho Argentině. Na jihoamerickém šampionátu dokonce zasáhl Richarlison do všech zápasů.

Z celkových 22 nominovaných brazilských hráčů se přesně polovina živí mimo svou domovinu. Jedním z nich je i kometa loňské sezony Premier League, defenzivní štítový záložník Douglas Luiz, jenž na sebe na turnaji zatím upozornil spíš svou nekázní. Karetní bilance čerstvého vicemistra Jižní Ameriky je jedna žlutá z úvodního zápasu a červená po třinácti minutách proti Pobřeží Slonoviny. I na fotbalové rebely silná káva.

Dalším brazilským legionářem, který si zaslouží pozornost, je Matheus Cunha. Útočník Herthy Berlín podle všeho patří k nenápadným nadějím „Kanárků“.

Cunha má za sebou vydařený ročník v Bundeslize, když dokázal v barvách trápící se Herthy nastřílet sedm branek. Po dvaadvacetiletém Brazilci se pro jeho fyzické předpoklady a vzestupnou formu začínají poohlížet věhlasnější kluby v čele s anglickým celkem proslulým precizním skautingem, Leedsem United.

Podle mnohých expertů je vycházející brazilská hvězda pro svůj herní styl dokonce srovnatelná i s božským Rivaldem, což by sám nejspíš skromně vyvrátil.

V úvodním duelu s Němci sice Cunha neproměnil penaltu, ale protože asistoval Richarlisonovi u jeho rozhodující trefy, těžké spaní z toho jistě neměl.

Vysoce ceněné zkušenosti do výběru kouče Andrého Jardineho vnáší trio Diego Carlos, brankář Santos a legendární pravý bek Dani Alves.

Pro posledního jmenovaného je japonský turnaj vítanou příležitostí, jak se důstojně rozloučit s reprezentační kariérou. Podle brazilských médií si nestárnoucí Alves, ikonický krajní obránce v úspěšné éře Barcelony, i ve věku osmatřiceti let dokáže v dresu domácího Sao Paula „uhrát to své“.

Výčet brazilských turnajových pokladů ale ani tímto veteránem nekončí.

Ve výběru figurují i divoké karty ztělesněné triem Gabriel Martinelli, křídelník Arsenalu, kmenový hráč Realu Madrid Reinier nebo rekordní posila Ajaxu, jednadvacetiletý Antony.

Ambiciózní Španělsko

Ve Španělsku z toho byl poprask, ale díky místní legislativě byla Královská španělská fotbalová federace včetně předních klubů totálně bezmocná se snažením zastavit nominační čachry kouče De la Fuenteho.

Výsledek - šest Španělů, kteří poctivě reprezentovali na náročném Euru, je plně k dispozici i v Tokiu. Všichni dokonce vyběhli na pažit v základní sestavě při bezbrankové remíze s Egyptem.

Nejpropíranějším jménem překvapivě nabité nominace „La Roja“ byl vyhlášený objev celého Eura, teprve osmnáctiletý kreativní středopolař Pedri. Ten má pro zajímavost za uplynulou sezonu v průměru regenerační pauzu mezi jednotlivými zápasy v délce čtyř dnů. Pro špičkového fotbalistu vražedné tempo.

Kmenový hráč Barcelony i přes důrazný nesouhlas svého chlebodárce nasedl po čtyřech dnech volna do letadla a vydal se vstříc nové výzvě. Hlad po úspěchu je chvályhodný, ovšem své zdraví by si měl talentovaný Pedri svědomitě hýčkat. Nikdo jiný to za něj ve Španělsku neudělá.

K Pedrimu se přidala i silná kostra čerstvých semifinalistů Eura, brankář Unai Simon, stopeři Eric Garcia a Pau Torres, a v neposlední řadě ofenzivní nájezdníci Mikel Oyarzabal a Dani Olmo.

Novopečená osa znovuzrozených Španělů je doplněná i středopolařem z Realu Madrid Markem Asensiem a krajním obráncem Dani Ceballosem, jenž jako kmenový spoluhráč Asensia hostoval v Arsenalu.

Do nabité skvadry vítězů LOH z roku 1992 si přál naskočit i Enriquem opomíjený Sergio Ramos, legenda španělského fotbalu, ale marně.

Premier League

Ačkoliv nejsledovanější soutěž fotbalového světa, anglická Premier League, startuje nový ročník týden po dohrání olympijského turnaje, do Japonska zamířilo hned několik es z ostře sledované ligy.

Příznivcům útočníka Matěje Vydry bude jistě povědomé jméno jeho spoluhráče a přímého konkurenta o místo v sestavě, Chrise Wooda. Devětadvacetiletý Novozélanďan je s bilancí 24 gólů v 57 startech ofenzivním pilířem „All Whites“.

Úvodní skupinový mač proti Jihokorejcům dokázal jedinou trefou rozhodnout ve prospěch svých krajanů, čímž nadělil novozélandskému fotbalu premiérovou výhru na turnaji.

Poražení mohli představovat na turnaji větší hrozbu, Tottenham jim dokonce dal zelenou na využití služeb hvězdného Sona, ale uvědomělý kouč Jihokorejců mu účast pro jeho osobní dobro rozmluvil.

Dosud neporažený tým Pobřeží Slonoviny se na turnaji představuje v dobrém světle. Čtyři body ze dvou zápasů a vydřená remíza s oslabenou Brazílií dávají „Slonům“ slušné naděje pro postup ze skupiny.

K solidním výkonům přispěla i dvojice spoluhráčů z Manchesteru United, Eric Bailly a zimní posila Amad Diallo. První jmenovaný si v kádru Red Devils odkroutil již pátou sezonu, a ačkoliv paběrkuje, za národní tým odvádí vcelku spolehlivou práci.

Devatenáctiletý křídelník Diallo představuje obří naději pro celé Pobřeží Slonoviny, ale i pro United, kde ho neváhali zlákat z rozjeté Atalanty Bergamo.

V kádru „Slonů“ se mimo jiné v obou utkáních představil i Youssouf Dao, kmenový hráč pražské Sparty. Právě po střetu s ním vytasil sudí pro Douglase Louize červený kartonek.

Nechybělo mnoho a na turnaj se podíval i Egypťan Mo Salah. Jenže Liverpool neměl pochopení a s otázkou jeho případné účasti byli v klubu bleskově hotoví.

Mužský fotbalový turnaj na LOH vyvrcholí 7. 8. finálovým zápasem ve 13:30 SEČ.

Reklama

Doporučované