Hlavní obsah

Létající taxík by mohl ulehčit veřejné dopravě, zatím brázdí vlny pařížské Seiny

Létající taxík brázdí vlny pařížské Seiny.Video: Reuters

 

Reklama

Na řece Seině v Paříži byl k vidění létající taxík. Jmenuje SeaBubbles a jeho vynálezce si přeje, aby ulehčil dopravě v metropoli. V cestě mu ale stojí městská vyhláška omezující rychlost říčních plavidel.

Článek

Elektromotorem poháněný létající taxík je energeticky nenáročný. Když dosáhne dostatečné rychlosti, začne klouzat po hladině, a odpor vody se tím radikálně sníží.

Francouzský jachtař a konstruktér Alain Thébault vychází z modelu lodě, se kterou v roce 2009 pokořil světový rekord v rychlosti plachetnic.

První pokus o získání výjimky z pravidel říční dopravy dopadl neúspěšně.

Primátorka Paříže, která nedávno vyhradila hlavní ulici na břehu Seiny chodcům, již projektu vyjádřila svou podporu. Pokud se létající taxíky začnou skutečně vyrábět, měly by fungovat stejným způsobem jako ostatní taxislužby.

Ještě v pozici ministra financí se o projektu říčních taxíků vyjádřil pochvalně také současný francouzský prezident Emmanuel Macron.

Demonstrace vynálezu se uskutečnila u příležitosti víkendové konference VivaTechnology 2018. Na té nejrůznější start-upy bojují o pozornost zástupců velkých firem.

Reklama

Související témata:

Doporučované