Hlavní obsah

Létat se dá už i s lodí. Dubaj představil luxusní jachty

Jachta budoucnosti? Na show v Dubaji představili létající loď.Video: Renáta Matoušková, AP

 

Reklama

Jachta za 20 milionů korun. Ta a další luxusní kousky se představily na dubajské lodní show, která každoročně přiláká tisíce návštěvníků.

Článek

Více než 400 lodí připlulo na Mezinárodní lodní show pořádanou v Dubaji. Lákadlem pro návštěvníky je hlavně létající jachta. Loď je schopna „plachtit“ až metr a půl nad vodou, na hladině se udržuje pomocí dvou ližin. Pohání ji motor o síle 370 koní a je schopná vyvinout rychlost až 40 uzlů, píše agentura AP.

„Když říkám létající jachta, myslím tím, že celé tělo je úplně nad vodou, nosná křídla jsou to jediné, co je pod vodou,” řekl agentuře AP Alois Vieujot, manažer rodinné firmy Enata, která jachtu vyrábí. „Díky tomu máme úplně jiné rychlosti, je tu normální rychlost, vzletová rychlost a maximální rychlost. Asi tak při 12 uzlech se doopravdy začnete vznášet, v rychlosti okolo 18 uzlů je kompletně nad vodou a rychlosti až 40 uzlů může dosáhnout i ve špatném počasí a při silných vlnách,” dodal.

Během přehlídky si loď objednalo hned 15 kupců. Většinou šlo o luxusní hotely. Za jednu jachtu zaplatí kupci v přepočtu více než 20 milionů korun.

Na lodní show byla k vidění i superjachta Custom Line 120, superjachta sestavená italskou firmou Ferretti nebo plavidlo dlouhé 36 metrů s maximální rychlostí 25 uzlů.

Podle předsedy a zakladatele dubajského Královského jachtařského klubu Tommase Chiabra se obliba jacht v regionu neustále zvyšuje. „Dubaj je nová jachtařská oblast, před několika lety tohle nebylo, přijíždí sem teď víc a víc jacht."

Se vzrůstající oblibou jachet a lodí souvisí i nutná výstavba nové infrastruktury. V roce 2020 Dubaj plánuje otevřít celý nový přístav, který má být největší v regionu.

Reklama

Související témata:

Doporučované