Hlavní obsah

Letecké společnosti investují do prostředků na snížení uhlíkové stopy. Bojí se, že jinak přijdou o zákazníky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní skupina leteckých společností, do které patří také British Airways, veřejnosti slíbila, že do roku 2050 odstraní nebo vyrovná veškeré uhlíkové emise své letecké flotily s více než 570 letadly.

Článek

Společnost International Airlines Group (IAG) zveřejnila plán na eliminaci uhlíkové stopy ze svých letadel. Plánuje nahradit starší letadla za novější, která sama o sobě produkují menší množství uhlíkových emisí. Dále bude investovat do udržitelného tryskového paliva a začne vyvíjet technologii, která má pomáhat odstranit oxid uhličitý z atmosféry.

Jejich vlajková loď British Airways společně s IAG plánuje vyrovnat veškeré emise uhlíku vyprodukované svými vnitrostátními lety, a to počínaje rokem 2020. Bude investovat do produktů sluneční energie a podle zveřejněných informací navíc vysazovat stromy v Jižní Americe, Africe a Asii. British Airways průměrně uskuteční asi 800 letů denně, a přepraví tak zhruba 145 tisíc lidí.

Letecké společnosti jsou pod rostoucím tlakem a musí podniknout naléhavé kroky, které udrží tempo s rostoucím globálním povědomím o klimatické krizi.

Ekologičtí aktivisté tvrdí, že celosvětové emise pocházející z letectví rostou raketovým tempem. Kromě oxidu uhličitého stroje emitují také oxid dusíků, který přispívá ke globálnímu oteplování.

Společnost IAG není jediná, která se k rostoucí uhlíkové stopě snaží postavit čelem. Ke spolupráci na omezování uhlíkové stopy se přidali někteří výrobci letadel, včetně firem Boeing a Airbus.

Společnost IAG uvedla, že investuje během příštích dvaceti let více než 400 milionů dolarů do udržitelného leteckého paliva – tím by měla dosáhnout svých uhlíkových cílů. Společnost se také zavázala v průběhu příštích pěti let nahradit stará letadla 142 novými letouny v hodnotě 27 miliard dolarů. Nová letadla mají být až o 25 % účinnější než modely původní.

Reklama

Doporučované