Hlavní obsah

Letecké záběry třetí karavany. Proud migrantů nabývá na síle

Ze Salvadoru vyrazila k hranicím USA v pořadí již třetí karavana migrantů.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Mexiko momentálně čelí bezprecedentní situaci. V rozmezí zhruba 500 kilometrů za sebou cestují už tři karavany uprchlíků mířících k hranici USA.

Článek

Proud migrantů, kteří míří ze států Latinské Ameriky k hranici Spojených států, sílí.

Letecké záběry publikované agenturou AP ukazují karavanu zhruba 1500 lidí, která těsně před víkendem vstoupila z Guatemaly na území Mexika.

Z obrázků publikovaných na začátku tohoto článku je vidět, jak se proud lidí se zavazadly a dětmi na rukách brodí přes řeku Suchiate, která tvoří část hranice mezi oběma státy.

Karavana následuje dvě předchozí skupiny, které čítaly zhruba 4 000 až 4 500 migrantů. Spojené státy na hranice s Mexikem v reakci na vzrůstající počet uprchlíků mířících do země poslaly tisíce vojáků.

Americký prezident Trump několikrát řekl, že vůči migrantům budou postupovat tvrdě a že v případě nutnosti použijí i střelbu, ale ostré výroky nyní zmírňuje.

Karavana uprchlíků, které zachycují záběry, se hranici s Mexikem nejdříve pokusila překonat suchou nohou po mostě u města Tecun Uman na jihozápadě země. Mexické úřady však vyžadovaly předložení pasů a cestovních víz, a tak se část skupiny rozhodla překročit hranici přes močály u zmíněné řeky Suchiate.

Podle agentury AP byla důvodem obava, že je mexické úřady budou deportovat zpět do Guatemaly.

Cestu migrantů přes hranici sledovala mexická policie. Fyzicky však do jejich pohybu nezasáhla, a tak masa lidí vyrazila po silnici k nejbližšímu velkému městu Tapachula.

Agentura AP dále uvádí, že Mexiko momentálně čelí bezprecedentní situaci. V rozmezí vzdálenosti zhruba 500 kilometrů za sebou cestují již tři karavany uprchlíků. Dohromady se tak na jihu federativní republiky ve státech Chiapas a Oaxaca pohybuje přibližně 6 000 migrantů z Guatemaly.

Tři karavany v Mexiku

První a zároveň největší skupina uprchlíků převážně z Hondurasu vstoupila do Mexika dne 19. října. Nejdříve se mělo za to, že karavana čítá na 7 000 lidí. Mexické ministersterstvo vnitra však v pátek uvedlo, že šlo o „pouhé” tři tisíce lidí. Momentálně se nacházejí ve státě Oaxaca, v okolí města Donaji.

Druhá karavana překročila hranici Guatemaly s Mexikem dříve v tomto týdnu. Pohybuje se v ní přibližně tolik lidí, co je i v poslední vlně, tedy mezi tisícovkou a tisícem a půl. Skupina je momentálně ve státě Chiapas, v okolí města Mapastepec a nachází se v ní také stovky lidí ze Salvadoru i Hondurasu.

Zatímco v předešlých letech procházely podle agentury AP podobné karavany přes hranice států vesměs bez povšimnutí, v současné době jsou tyto případy v široké škále rozebírány na mediální i politické půdě.

Téma pro kampaň 

Americký prezident Donald Trump se v souvislosti s tím snaží prosadit přísnější hraniční kontroly.  Jedná se o jedno z hlavních témat politické agendy kongresových voleb v USA, které se konají 6. listopadu.

Lidé si vybírají zástupce do Senátu a do Sněmovny reprezentantů, zatímco Trump společnost mimo demokratické a republikánské příznivce dělí na další dva tábory právě svými výroky k migrantům.

Jejich postup vnímá podle svých slov jako invazi. Ve čtvrtek Donald Trump prohlásil, že vojáci mohou použít i střelbu, pokud na ně budou migranti házet kamení.

Posléze však svůj výrok mírnil. „Nebudou muset střílet. To, co nechci, je, aby tihle lidé házeli kamení," řekl prezident novinářům u Bílého domu. „Pokud nám to budou dělat, budou na hodně dlouho zatčeni,” dodal.

Reklama

Doporučované