Hlavní obsah

Letecký motor v ceně luxusního vozu. Těžíme ze zájmu o bezpilotní létání, říká šéf strojírenského holdingu

O trendu bezpilotního létání s výkonným ředitelem PBS Group Miloslavem Kafkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Trh teď žádá malé létající prostředky, popsal ve studiu magazínu Byznys Lab Miloslav Kafka, výkonný ředitel PBS Group. „Energetika je pro nás důležitá, ale letectví je pro nás teď zásadní z pohledu potenciálu, zákazníků.” Během posledních měsíců firma vyvinula dva nové typy leteckých proudových motorů.

Článek

Mezi zákazníky jsou soukromí milovníci malých letounů i dronů i polostátní firmy, které se věnují mimo jiné tréninku pilotů – stíhačů. Zakázky pro bojový průmysl tvoří do osmi procent tržeb, upřesnil Miloslav Kafka.

Motory se plně vyrábějí v Česku, konkrétně ve Velké Bíteši. Tamní experti teď pracují na verzi, která může do moře. „Námořní” motor umožní opakované ponory do slané vody. Celkem PBS nabízí pět typů motorů. V loňském roce tamní zakázky narostly o 15 procent na 1,3 miliardy korun.

Miloslav Kafka je výkonným ředitelem PBS GROUP, a. s. V minulosti působil na vrcholných manažerských pozicích převážně českých strojírenských firem. Vystudoval Strojní fakultu Západočeské univerzity v Plzni, kde se zaměřoval na vývoj obráběcích strojů.

Podle čeho firma vybírá, jakých leteckých salonů se zúčastní a kdy jde jen o „předvádění peří”? A jaká budoucnost čeká bezpilotní létání? Dozvíte se ve videu.

Magazín Byznys vysílá TV Seznam každý všední den ve 14 hodin, v reprízách pak v 18:15 a 22:30.

Reklama

Doporučované