Hlavní obsah

Letenka za 200 tisíc a liduprázdno. V Jižní Americe uvázly stovky Čechů

Foto: Profimedia.cz

V Latinské Americe je situace ve srovnání s Evropou mírnější, tamní země ale vyhlašují přísná opatření.

Reklama

Přestože je v jihoamerických státech ve srovnání s Evropou relativně málo případů nákazy koronavirem, i tam země přicházejí s přísnými opatřeními. Seznam Zprávy mluvily s Čechem, který uvázl v Chile.

Článek

„Jsme tu s kamarády, ve třech, na cestě po Chile,“ říká Adam Sušovský, bývalý redaktor Seznam Zpráv. Odcestovali 8. března, kdy se situace ještě zdála být klidná. Na cestách měli být až do 3. dubna, teď to ale vypadá, že si zahraniční pobyt budou muset prodloužit. „Ceny volných míst v letadle sahají až k 200 tisícům za byznys třídu,“ dodává Sušovský.

Situace v Latinské Americe se změnila také velmi rychle. Onemocnění COVID-19 se objevilo ve třinácti jihoamerických zemích: Argentině, Bolívii, Brazílii, Kolumbii, Kostarice, Ekvádoru, Mexiku, Panamě, Peru, Dominikánské republice, Paraguayi, Hondurasu a právě Chile.

Světový vývoj ohledně koronaviru sledujeme online

„Ve středu Chile vyhlásilo stav katastrofy,“ říká novinář a dodává: „Uzavřeli tu hranice, teď už i národní parky.“ Podle něj tedy nyní nemohou dělat víc než sedět v kempu u stanů a čekat, co se bude dít. Jsou samozřejmě v kontaktu s českou ambasádou. „Jsou tam skvělí a ochotní lidé, oni nám ale teď moc pomoct nemohou,“ vysvětluje Sušovský. Zpáteční letenky měli zařízené s přestupem ve Spojených státech, ze kterých se teď ale nedá dostat do Evropy.

Podle mluvčí Ministerstva zahraničí Zuzany Štíchové zaznamenala diplomacie asi tři stovky žádostí o pomoc Čechům v Jižní Americe, uvedla to pro ČTK. Ministr zahraničí Tomáš Petříček jedná o spolupráci se zeměmi Evropské unie. Chce, aby Evropa vyslala společná letadla pro občany svých zemí.

Foto: Adam Sušovský

Adam Sušovský posílá fotografii liduprázdného kempu v Chile, kde je touto dobou běžně hlava na hlavě.

V Chile, kde je uvězněná trojice Čechů s Adamem Sušovským, je od středy vyhlášen stav katastrofy na 90 dní. Chilský prezident Sebastián Piňera stav vyhlásil v osmnáctimilionové zemi, kde je aktuálně potvrzených 238 případů koronaviru. Přerušena je školní výuka, zakázána jsou shromáždění na veřejnosti.

„Jsme v kempu u jezera, kde je prý obvykle hlava na hlavě, úplně sami,“ popisuje situaci z místa Adam Sušovský. V okolních vesnicích podle něj život běží dál, v obchodech se dá nakoupit a lidé jsou stále milí a usměvaví.

V Chile se v dubnu mělo konat referendum o nové ústavě. Proti tomu chilští obyvatelé masově protestovali. Demonstrace ale v návaznosti na pandemii koronaviru utichly. I referendum se pravděpodobně odloží.

„Měli jsme v neděli letět do Patagonie, tam jsme se těšili nejvíc, ale do letadla nenasedneme,“ pokračuje Sušovský. I tam se rozběhla přísná opatření. „Jsme asi osm hodin jízdy od Santiaga, tak, abychom byli dál od lidí, v přírodě,“ popisuje vlastní karanténní opatření novinář. Dodává, že zároveň jsou tak daleko, aby měli telefonní signál a byli připraveni na bleskový přesun v případě, že by se některém z letadel do Evropy uvolnila místa.

Reklama

Doporučované