Hlavní obsah

Letenky jsou na historickém minimu, za hranice se dostanete levněji než z Prahy do Brna

Rozhovor s Janem Macháčkem z Cestoletu o lowcostovém cestování.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stále více lidí cestuje „lowcostově“ a na vlastní pěst. Ušetřit se tak dají tisíce korun, někdy i víc. Cestovat se dá totiž i zcela zdarma. Stačí mít odvahu a být flexibilní.

Článek

Ušetřit se dá už při samotném nákupu letenek, na jejich vyhledávání a prodej se zaměřuje několik společností a webů, stejně jako Cestolet.

„Nyní jsou letenky historicky nejlevnější, co kdy byly. Po Evropě můžete létat doslova za pár stovek. Na příklad z Brna do Berlína koupíte zpáteční letenku i za tři stovky. Levné je i cestování autobusem po Evropě. Cestovat můžete ale i úplně zadarmo,“ prozrazuje Jan Macháček z Cestoletu.

Lowcostové cestování je hlavně o svobodě, můžete na místě zůstat déle, pokud se vám tam líbí, anebo naopak místo opustit dřív, pokud si vás úplně nezískalo. Nikdo vám nediktuje žádný program, vše je na vás. Na druhé straně může být komfort oproti hotelovému komplexu a cestování s agenturou nižší.

Nejlevněji létají ti, kterým nezáleží na destinaci ani termínu

Cestování na vlastní pěst ale určitě není pro kohokoliv. „Když chcete cestovat co nejlevněji, musíte být flexibilní. Musí vám být jedno, kdy přesně odletíte a kam. Pak se dá dostat i do Indie za pět a půl tisíce,“ dodává Jan Macháček.

Vydělat se dá i díky chybám aerolinek v prodeji letenek na internetu, existují weby, které takové chyby přímo vyhledávají. Častější způsob, jak ušetřit, je ale nákup akčních letenek. V letní sezóně a o vánočních svátcích se podle Macháčka příliš levně létat nedá, aerolinky pracují s tím, že to je čas, kdy lidé obecně rádi cestují. Existují ale i nízkonákladové společnosti, díky kterým můžete levně létat i v hlavní sezóně.

Jedinečná iluze Boeingu v oblacích. Vymyslel ji mladý Moravan, který neměl na to stát se pilotem.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

Nejlevnější letenky jsou v lednu a v únoru

Nejvhodnější měsíce na cestování jsou pak leden a únor, alespoň co se nákupu letenek týče. To jsou měsíce, kdy lidé především kvůli nepěknému počasí neradi létají, a aerolinky tak mají velké výprodeje.

K ubytování můžete kromě klasického hotelu zvolit třeba hostel, kde se setkáte s více lidmi, počítat musíte ale s nižším komfortem. Zajímavý způsob ubytování je také přes Airbnb, díky kterému dobře poznáte místní lokalitu. Bydlet se dá ale i úplně zdarma v rámci CouchSurfingu. Jeho další velkou výhodou je, že pak bydlíte na místě, kam byste se jindy možná ani nedostali.

Česko je bezpečná země, i proto se vrací do módy

Cenu cestování také ovlivňují různé události, jako jsou teroristické útoky nebo živelné katastrofy, ty pak stáhnou cenu letenek a ubytování dolů. Poslední případ je například Srí Lanka, kde se nyní ubytujete levněji, protože místní žijí především z cestovního ruchu.

Stále populárnější cestování je i po České republice. „Česká republika se vrací do módy, hlavně pro cestování rodin s dětmi. Já osobně čím víc cestuji, tak si uvědomuji, jak je Česká republika bezpečná a krásná země. A mají nás rádi i cizinci,“ prozrazuje vlastní zkušenost Jan Macháček z Cestoletu.

Reklama

Související témata:

Doporučované