Hlavní obsah

Letiště Heathrow se snaží na poslední chvíli vyhnout úterní stávce

Foto: Flickr.com/Warren Rohner

Londýnskému letišti Heathrow hrozí stávka.

Reklama

Zástupci britského letiště Heathrow intenzivně jednají s odborovým svazem Unite, aby se vyhnuli stávce plánované na úterý. Další stávka je také plánována na 23. a 24. srpna.

Článek

I přesto, že v neděli večer byla odvolána pondělní stávka na letišti Heathrow, hrozba, že zaměstnanci nepřijdou do práce a ochromí tak dopravu, stále visí ve vzduchu. V průběhu stávky plánované na pondělí a úterý mělo být podle původního plánu zrušeno celkem 177 letů, píše britský server BBC.

V pondělí se namísto plošného zrušení většiny spojů zrušilo 16 letů. Některé lety byly odkloněny na letiště poblíž Londýna. Úterní situace by ale mohla být výrazně horší. O tom, jak vše v úterý dopadne, se nyní intenzivně jedná. „Unite se rozhodl odsunout dnešní stávku, ta na úterý 6. srpna je ale stále plánovaná,“ cituje vyjádření letiště server BBC.

O co se odbory s letištěm přou?

Při rozhovorech mezi letištěm Heathrow a odborovým svazem Unite pomáhá nezávislá smírčí služba Acas. Heathrow nabízí svým zaměstnancům platový nárůst o 7,3 % v průběhu dvou a půl let. Odborům, ve kterých je 4 000 lidí, mezi nimiž jsou zaměstnanci ochranky, hasiči nebo mechanici, to ale přijde málo. „Zůstáváme optimističtí, že najdeme řešení a zažehnáme tuto rušivou a zbytečnou hrozbu stávky,“ tvrdí Heathrow.

Londýnské letiště na svých stránkách zveřejnilo informace pro cestující. Pasažérům doporučuje, aby kontaktovali své aerolinky ještě před samotným letem a zkontrolovali si, zdali se jejich letu stávka dotkne, nebo ne.

Letecké společnosti by svým zákazníkům měly poradit, co mají dělat. Pokud je ale let zrušen kvůli stávce zaměstnanců, je pravděpodobné, že to aerolinky zařadí do kategorie „mimořádné okolnosti“, nad kterými nemá letecká společnost kontrolu, a cestující žádná kompenzace nečeká.

Reklama

Doporučované