Hlavní obsah

Letiště v Atlantě ochromil výpadek proudu, tisícovka letů zrušena

Letiště v Atlantě ochromil výpadek proudu, tisícovka letů zrušenaVideo: AP

 

Reklama

Letiště v Atlantě ve Spojených státech v neděli zcela ochromil rozsáhlý výpadek proudu. Zrušena byla více než tisícovka letů a mezinárodní linky byly odkloněny. Po několika hodinách úřady oznámily, že dodávky elektřiny by měly být obnoveny do půlnoci místního času.

Článek

Atlantské letiště denně obslouží v průměru na 275 tisíc pasažérů a 2500 odletů a příletů, což z něj činí nejrušnější vzdušný přístav na světě.

Náhlý výpadek proudu Hartsfieldovo-Jacksonovo mezinárodní letiště ochromil jen několik dní před vánoční cestovní horečkou. Brzy odpoledne místního času náhle zhasla světa a letiště se ocitlo ve tmě. Výpadek znemožnil veškeré odlety, mezinárodní lety mířící do Atlanty byly odkláněny jinam.

Po kompletním výpadku proudu na letišti uvízly tisícovky lidí. „Mnoho lidí přichází, ale nikdo neodchází. Nikdo neřekne nic oficiálně. Uvízli jsme tu,” řekla agentuře AP pasažérka společnosti Delta Air Lines Emilia Ducaová. Na letišti jsou přitom zavřené restaurace i obchody. Nefungují ani prodejní automaty.

Mluvčí regionálního distributora elektřiny Georgia Power řekl, že společnost pracuje na obnovení dodávek. Přerušení dodávek proudu prý způsobil požár v podzemním elektrorozvodném zařízení. Příčina požáru zatím nebyla objasněna.

Mluvčí letiště Reese McCranie řekl, že později byly obnoveny některé nejnutnější dodávky, ale velká část letiště byla kolem půlnoci SEČ stále bez proudu. Okolní oblasti přerušením dodávek proudu zasaženy nebyly.

Atlantská radnice poskytla pasažérům nouzové útočiště v tamním mezinárodním kongresovém centru. Lidé se tam mohou dostat kyvadlovými autobusovými spoji. Město rovněž lidem poskytuje jídlo.

Jenom letecká společnost Delta Air Lines, která má v Atlantě sídlo, uvedla, že zrušila do večera téměř 800 nedělních letů a 250 pondělních. Aerolinky Southwest Airlines zrušily nejméně 70 ze 120 plánovaných nedělních odletů z Atlanty.

Letecký expert Robert Mann řekl, že bude trvat pravděpodobně do úterý, než se chod společnosti Delta Air Lines vrátí k normálu. Cestující se však s problémy budou potýkat možná většinu týdne, protože v posledním týdnu před Vánocemi není mnoho volných sedadel na jiných letech. „Pondělí bude dlouhý a obtížný den pro každého,” citovala Manna AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované