Hlavní obsah

Newyorské letiště zastavilo provoz. Kvůli shutdownu chybí personál

Letiště LaGuardia v New Yorku zastavilo provoz kvůli rozpočtové krizi.Video: Šimon Trantina, Twitter

 

Reklama

Rozpočtová krize americké vlády dnes poprvé vážněji narušila letecký provoz na východě Spojených států, když na newyorském letišti LaGuardia byly nakrátko zastaveny přílety a zpoždění letadel ohlásila letiště v Newarku a Filadelfii. Důvodem je nedostatek letištního personálu.

Článek

Vládní úřady v USA jsou od loňských Vánoc bez peněz kvůli sporu prezidenta s Kongresem kolem hraniční zdi na jihu USA. Donald Trump zablokoval financování části ministerstev a centrálních úřadů, platy nedostávají mimo jiných pracovníci odbavovacích kontrolních služeb na amerických letištích a letoví kontroloři.

Část z nich odmítá bez platu pracovat a hlásí zdravotní volno, protože předpisy jim zakazují vybírat dovolenou, pokud by to ohrozilo provoz. O potížích s přílety a odlety informovala už dříve letiště v Miami a Jacksonvillu na Floridě.

Zastavení příletů na letiště LaGuardia oznámil Federální úřad pro letectví (FAA). Plný provoz byl sice po chvíli obnoven, nicméně FAA varoval, že situace se kdykoli může opakovat.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo v pátek řekl, že zastavení vládních financí ohrožuje bezpečnost amerických letišť a je rizikem pro cestující. Podle agentury AP zaslal do Bílého domu dopis s výzvou, aby Trump vládní účty okamžitě otevřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované