Hlavní obsah

Letní bouře zničila chmelnice, škoda je 20 milionů

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Při bouři na Přerovsku spadlo na pole 45 milimetrů srážek během půl hodiny.

Článek

Bouřka provázená silným větrem, která se prohnala v pátek v podvečer Přerovskem, poničila zemědělskému družstvu v Kokorách 16 hektarů chmelnic. Podle předsedy ZD Kokory Vladimíra Lichnovského jde o zhruba desetinu celkové plochy chmelnic, které největší producent chmele v regionu spravuje. Škody se odhadují na 20 milionů korun, řekl ČTK Lichnovský.

Pohroma přišla týden před zahájením sklizně, kdy jsou porosty nejtěžší. Následky bouřky odstraňují hasiči stále i v nedalekých Čelechovicích.

„Zrovna u toho sedíme. V Nelešovicích nám spadly dva hektary a v Kokorách to je 14 hektarů. Při bouřce tady spadlo 45 milimetrů srážek během půl hodiny a do toho byl silný vítr. Tou tíhou vody a větrem, který se do narostlých porostů opřel, to lehlo. Spadly nám nové chmelnice, ten vítr byl tak silný, že spadlo i to, co by nikdy nespadlo. Pětačtyřicet milimetrů je moc, je to 4,5 kýblů na každý metr čtvereční. Když vylijete takové množství kýblů po celé ploše stovek hektarů, je to nepředstavitelné množství,“ uvedl Lichnovský.

ZD Kokory je se svými 194 hektary chmelnic největším producentem chmele v regionu. V Olomouckém kraji je celkem asi 600 hektarů chmelnic.

Následky silných lokálních bouřek odstraňují stále také hasiči. Nejhorší situace je v Čelechovicích, které leží mezi Kokorami a Nelešovicemi. Obec tam zaplavilo bahno z polí. „Až do večera budeme odstraňovat následky lokální průtrže mračen. Z okolních mnohadesítekhektarových polí to spláchlo bahno. Máme nasazenu těžkou mobilní požární techniku, pracují profesionální i dobrovolní hasiči a dobrovolníci,“ řekl dnes ČTK mluvčí hasičů Radek Buryánek. Bahno zaplavilo nejen ulice, ale dostalo se i do zahrad a sklepů. „Máme tady vytopené sklepy, vytopené byly také dva domy,“ doplnil mluvčí hasičů.

Páteční přívalové srážky v Olomouckém kraji zaměstnaly hasiče hlavně v okresech Olomouc, Přerov a Šumperk. Evidovali zhruba pět desítek událostí, šlo hlavně o odstranění spadlých stromů a čerpání sklepů.

Reklama

Doporučované