Hlavní obsah

Letní divadelní scény přitahují každoročně více diváků. Kam do letního divadla?

Ráno na gauči: Letní divadelní scény přitahují každoročně více diváků. Kam do letního divadla?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zajít do divadla během letních prázdnin, tedy mimo divadelní sezonu, je čím dál jednodušší. Letních scén totiž v posledních letech přibývá a stoupá i zájem diváků. Čím to je a kam letos můžete vyrazit za divadlem?

Článek

„Je to asi tím, že léto přínáší o mnoho volnější režim a svobodnější atmosféru. Je to přirozenější, v létě tráví lidé čas raději venku a divadla se tomu přizpůsobují,“ říká teatroložka Eva Kyselová.

Za atmosférou chodí lidé na venkovní divadelní představení často na různé hrady a zámky. Což plyne z historie, kdy na nádvořích běžně hrávali kočovníci. „Pro diváky to je atraktivní a pro divadlo velmi přirozené,“ uvádí Eva Kyselová.

Když se řekně venkovní divadlo, všem se vybaví nejznámější otáčivé hlediště Český Krumlov, které je unikátní z hlediska divadelní architektury. Vydat se můžete také do Luhačovic, kde se bude konat tradiční činoherní festival Luhačovické léto a také desátý ročník multižánrového festivalu Luhovaný Vincent.

Pokud máte rádi loutkové divadlo, neměl by vám ujít další ročník Loutkářské Chrudimi.

Velký výběr letních scén je v Praze. Diváky zde čekají tradiční Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě. Na Vyšehradě pak můžete navštívit letní scénu Studia Dva. Anebo se můžete vydat na střechu obchodního centra Harfa.

Novinkou je letos Hvězdné léto pod Žižkovskou věží. Tuto letní scénu představuje divadlo Kalich.

Kromě letních scén proběhne i několik letních festivalů. Tipy na ty nezjazjímavější nabízíme v rozhovoru v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované