Hlavní obsah

Letní filmová škola v představí v sekci Terra festivalis mexické snímky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti představí v sekci Terra festivalis mexické snímky.

Článek

„Současné mexické filmy jsou velmi úspěšné na festivalech,“ řekl programový ředitel festivalu Jan Jílek. LFŠ začala dnes, potrvá do 12. srpna.

„Filmy hodně reflektují docela komplikovanou, neradostnou současnou situaci Mexika z hlediska politiky, z hlediska společenských problémů, jako je zkorumpovaná policie, kartely, nefunkčnost státního aparátu, jako je emigrace do Spojených států a tak dále. Všechna tahle témata jsou tam obsažená,“ uvedl Jílek.

Přehlídka nabídne v sekci osm snímků. „Nejde jen o zásadní věci jako Roma Alfonso Cuaróna, ale i méně známé filmy,“ uvedl Jílek. Mexickou hereckou hvězdou je Gael García Bernal, který se také objevuje v malých artových produkcích. Na LFŠ bude promítán jeho snímek Chicuarotes z roku 2019, který Bernal režíroval. Příběh je o dvou mladících z problematické čtvrti hlavního města, kteří jako klauni v autobusech baví i okrádají pasažéry.

Sekce Terra festivalis byla předloni na LFŠ uvedena poprvé, soustředí se na vybranou národní kinematografii, která se prosazuje na mezinárodní scéně a festivalech. Poprvé byla zaměřená na Bulharsko, loni na Izrael. „Sekce Terra festivalis se stala zásadní sekcí bloku Současnost,“ uvedl Jílek. Program přehlídky je rozdělen do tří základních boků: Historie, Současnost a Česko/Slovensko.

Reklama

Doporučované