Hlavní obsah

Letní filmovou školu v Uherském Hradišti slavnostně zahájila projekce snímku Havel

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Projekce snímku režiséra Slávka Horáka Havel, který se soustředí na osobní život prvního českého prezidenta Václava Havla, dnes slavnostně zahájila Letní filmovou školu (LFŠ) v Uherském Hradišti.

Článek

Přehlídka začala prvními projekcemi dnes v poledne, potrvá do středy 12. srpna. Letošní 46. ročník ovlivnila pandemie koronaviru, přehlídka se měla původně uskutečnit v tradičním termínu na přelomu července a srpna. Kvůli koronaviru ji organizátoři přesunuli na pozdější termín a zkrátili.

Ředitelka filmové školy Radana Korená uvedla, že organizace letošního ročníku byla velmi náročná a dlouho se nevědělo, v jaké podobě se bude moci uskutečnit. „A 15.května jsme se rozhodli, že ‚filmovku‘ uděláme a stihneme ji za necelé tři měsíce připravit,“ uvedla dnes při zahájení festivalu.

Film Havel se věnuje době předcházející tomu, než se dramatik a disident Václav Havel stal posledním československým a prvním českým prezidentem. Titulní roli ve filmu hraje Viktor Dvořák a jeho první ženu Olgu Anna Geislerová. V kinech je od 23. července. Snímek je podle tvůrců o Havlově boji za pravdu, pronásledování a věznění, ale také milostných vztazích a vlastních pochybách.

Horák dnes po projekci uvedl, že scénář psal s Rudolfem Suchánkem téměř tři roky. „Každý z nás jsme měli jiný klíč, chvíli jsme hledali, než jsme našli společný. Důležité je zaměřit se na hlavní postavu a na její proměnu, na konci je stokrát zajímavější než na začátku. To chci vidět obecně ve filmu, to zajímalo mě, Rudu mnohem víc zajímají vztahy mezi postavami a vedlejší postavy, což je dobře, takhle jsme se doplňovali,“ uvedl Horák. Tvůrci podle něj také chtěli, aby film fungoval, aniž by divák znal pozadí příběhu, například zahraniční divák.

Cílem podle Horáka bylo, aby scénář měl dvě linky, které se prolínají, a to o vnějším životě hrdiny a vnitřním životě a vztahu s blízkou osobou. „Ruda chtěl ještě víc linek, kdy bychom rozehráli vedlejší postavy. Chtěl jsem ale, aby to mělo jednoduchý přímočarý tah,“ řekl Horák, který podle svých slov chtěl filmem také připomenout Havlův odkaz. „Částečně se jeho odkaz začíná banalizovat a zesměšňovat, myslím si, že to jsou skvělé věci, o kterých stále stojí za to mluvit,“ podotkl Horák.

Film Havel se podle režiséra snaží spojit malý lidský příběh s velkými dějinnými událostmi. „Mám rád příběhy inspirativních hrdinů,“ uvedl Horák. Podle Suchánka nebylo cílem dělat film o politice. „Zajímal nás jeho příběh a vidět Havla jako normálního člověka,“ řekl Suchánek.

Film byl na LFŠ uveden v sekci českých a slovenských novinek, která představuje například Nabarvené ptáče Václava Marhoula, Vlastníky Jiřího Havelky, snímek Modelář Petra Zelenky nebo dokument Víta Klusáka a Barbory Chalupové V síti. Slavnostní zakončení LFŠ ve středu bude spojené se světovou premiérou filmu Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy.

Přehlídka nabídne letos asi 100 filmů, loni jich byl dvojnásobek. Doposud se na LFŠ akreditovalo přibližně 2500 návštěvníků, loni jich bylo asi 5400.

Reklama

Doporučované