Hlavní obsah

Letní nástrahy pro vaše oči. Víte, kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Letní ráno: Jak chránit na dovolené oči? Kdy vyhledat lékaře? Rady od oční lékařky Andrey Janekové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ostré slunce a odrazy od vodní hladiny, spousta písku, chlorovaná voda v bazénu nebo špinavá v rybníku. Naše oči během dovolené musejí čelit mnoha nástrahám. V jakém případě si už nepomůžeme sami? Radí oční lékařka Andrea Janeková.

Článek

Zánět spojivek na dovolené

Prvotní pomoc v případě zarudnutí oka je vykapat jej volně dostupnými očními kapkami. Pokud víme, že jsme se koupali například v bazénu a oko je z toho podrážděné, doporučuje se po kapkách sáhnout každou hodinu nebo pětkrát denně.

Pokud se obtíže nezlepší, oko bolí, musíme ho přivírat nebo jsme světloplaší, je potřeba navštívit očního lékaře. A to i v zahraničí, protože musí posoudit, zda se nejedná o závažnější oční infekci.

Písek v očích

Pokud se vám nebo vašemu dítěti dostane na pláži písek do očí, první pomoc je vyplachovat, vyplachovat a zase vyplachovat. „Vyplachujte čistou vodou, vodou z PET lahve nebo i očními kapkami,“ radí oční lékařka Andrea Janeková.

Pozor na kontaktní čočky

Při koupání by měli být ostražití především nositelé kontaktních čoček. Pokud se koupou s kontaktními čočkami, je vhodné používat jednodenní, jednorázové, které se na konci dne vyhodí. „Můžeme tak předejít velmi vážným zánětům předního povrchu oka, takzvanému zánětu rohovky, který je nejčastější právě u pacientů s kontaktními čočkami,“ varuje Andrea Janeková.

Sluneční brýle nutné

Je důležité mít brýle s UV faktorem. Podle lékařky totiž brýle bez UV faktoru mohou nadělat ještě více škody, než kdybychom neměli brýle žádné. Oko má totiž samoadaptační mechanismus. Když nám hodně svítí do očí, tak se stáhne zornička a do oka jde záření méně. Pokud není v brýlích UV filtr, tak se zornička vlivem tmavých skel rozšíří a do oka vstupuje velmi mnoho škodlivého UV záření.

Jak dále chránit své oči? Pusťte si úvodní rozhovor. Interview je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované