Hlavní obsah

Letní ráno: Co navštívit v Bruselu, muzeum voskových figurín i chutná rybí pomazánka

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (8. 8. 2019).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Letního rána 8. 8. 2019

00:07 – Zprávy

07:33 – Novinářka a publicistka Kateřina Farná působila v Bruselu více než čtyři roky jako zahraniční korespondentka pro noviny. Host: Kateřina Farná, novinářka

Kateřina přispívala také na svůj blog Bruselská sojka a publikovala ve slovenském Denníku N. Výsledkem je několik výjimečných příběhů, které do českého mediálního prostoru přinesla.

„Nejvíc mi v srdci utkvěli tamní lidé,“ říká Kateřina. „Brusel je neskutečně kulturně bohatý, protože na jeden milion obyvatel je tam více než 180 národností a etnik z celého světa. A tu neskutečnou pestrobarevnost můžete potkat v jedné ulici.“

Dodala, že Brusel je vhodný pro lidi, kteří chtějí cestovat, ale nemají dost peněz. Je to podle ní průsečík kultur.

12:32 – A dost!: V některých zemích neprodají energy drinky dětem a mladistvým. Ve kterých a proč jsou škodlivé? Schyluje se k zákazu i u nás? Víc řekne Jan Tuna.

Energy drinky se dětem neprodávají například v Německu. „Zákonem to dané není, ale většina obchodů se řídí nepsaným pravidlem, že minimálně dětem do 14 let to neprodávají,“ říká Dita Florian, která se svými třemi dětmi v Německu žije.

18:54 – Radek Hrdina v terénu: Ráno v muzeu voskových figurín

„Vosk se osvědčil jako materiál nejvíce podobný kůži, protože stejně jako ona částečně propouští světlo,“ vysvětluje průvodkyně muzea voskových figurín. Jedna figurína zabere několika lidem asi půl roku a cena za jeden model se může vyšplhat až na milion a půl korun.

23:23 – Infoservis: Kam na ryby

Nejoblíbenější ryba je u českých rybářů kapr obecný. Na druhém místě je štika obecná. Nejčastěji jezdí rybařit na Orlík nebo na Dolní Mlýny.

30:15 – Dvě mladé designérky Lucie Pospíšilová a Žaneta Mašková se před časem rozhodly sepsat recepty doslova přímo na tělo.

Všechny je soustředily do Krásné kuchařky, což je kniha, která uspokojí touhu nejen po luxusním séru, ale i udržitelné péči o domácnost nebo zábavné odpoledne. Krásná kuchařka ale není jen pro ženy.

„Je to soubor receptů na domácí kosmetiku,“ vysvětluje jedna z autorek Lucie Pospíšilová. Příprava knihy autorkám zabrala asi rok a půl. Musely spoustu věcí testovat a zkoušet různé druhy surovin na jednotlivé recepty.

37:52 – Radek Hrdina v terénu: Ráno v muzeu voskových figurín

46:22 – Vaříme se šéfkuchařem Pavlem Brožem: rybí pomazánka

„Lososová pomazánka je nejlepší na letní zahradní party,“ říká Pavel Brož. Lososa musíme nejdříve upéct, přidat bylinky, kapary, zakysanou smetanu a můžeme podávat.

51:01 – Slavní: Vlastina Svátková

Jediná česká herečka, která hrála v bondovce. „Tehdy mi to bylo jedno. Seděla jsem v karavanu a četla jsem knížky,“ říká o své roli ve filmu Casino Royale.

01:00:12 – Zprávy

01:06:26 – Novinářka a publicistka Kateřina Farná působila v Bruselu více než čtyři roky jako zahraniční korespondentka pro noviny.

„Brusel je ráj pro polygloty. Daří se tam různým mixům,“ říká Kateřina. „Můžete se setkat s „fragléštinou“ – francouzskou angličtinou, nebo „špangléštinou“ – španělskou angličtinou,“ vysvětluje.

01:15:30 – Radek Hrdina v terénu: Ráno v muzeu voskových figurín

„Spolupráce celebrit se liší případ od případu. Někteří možnost mít vlastní sochu odmítnou, protože se na to ještě necítí, a někteří to berou jako čest. Někdo nám věnoval například část své garderoby nebo brýle. Ty máme třeba od tenistky Martiny Navrátilové,“ říká průvodkyně muzea Michaela Nahálková.

9:19 – Náš oblíbený lingvista Karel Oliva se tentokrát zamyslel nad původem slova, které všichni považujeme za ryze české. Je to nejčastěji používaný pozdrav AHOJ.

Mnoho lidí neví, že slovo nám přinesli z angličtiny trampové. Takhle se do češtiny dostalo i slovo kánoe a pádlo.

01:30:15 – Dvě mladé designérky Lucie Pospíšilová a Žaneta Mašková se před časem rozhodly sepsat recepty doslova přímo na tělo.

Moderátorky si s autorkami knih vyrobí domácí bombu do koupele. „Smícháme kukuřičný škrob, jedlou sodu, kyselinu citronovou a sůl s levandulí. Přidáme mandlový olej a směs obarvíme slídovými barvami,“ vysvětlují autorky. Směs se pak musí spojit vodou. „Osvědčil se nám rozprašovač, vody nesmí být příliš, jinak dojde k reakci,“ dodávají.

01:39:00 – Se suchem může bojovat každý. Ukazují to Pecky z Moravy.

Neformální uskupení vybírá od lidí pecky ovocných stromů. Semenáčky pěstuje na pozemcích od dobrovolníků a mladé stromky chce rozdávat zadarmo. Více v reportáži Tomáše Svobody.

01:50:49 – Diskriminace českých rodičů pracujících v Rakousku pokračuje.

V sousední zemi totiž při vyplácení přídavků na děti rozlišují, jestli jde o domácí zaměstnance, nebo cizince, jejichž děti v zemi trvale nežijí. Čechům kvůli tomu vyplácí nižší dávky. Evropská komise chce celou záležitost hnát před Soudní dvůr Evropské unie. Víc dodá kolegyně Šárka Kabátová.

01:53:20 – Dvě gruzínské penzistky ve věku 91 a 83 let se rozhodly, že se změní a z venkovských babiček se stanou moderními a možná trochu extravagantními dámami.

Reklama

Související témata:

Doporučované