Hlavní obsah

Letní ráno: Jak se dělá stand-up comedy, úroda broskví a nástrahy hor

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (7. 8. 2019).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Letního rána 7. 8. 2019

00:00:03 – Zprávy

00:08:06 – Jak se v Česku dělá stand-up comedy. Hosté: Jan Studnička a Tomáš Plhoň, stand-up komici

Stand-up comedy je umělecká forma komedie, kdy komik vystupuje před publikem a mluví přímo na ně. Většinou jim povídá vlastní příhody formou monologu. V Česku tato zábava patří mezi novější trendy.

„Je to na vzestupu. Komici ze západu často říkají, že jakékoliv vystoupení od Velké Británie na východ nestojí za nic. Nikdo to tady nedělá víc než deset let, přišlo to s internetem,“ říká stand-up komik Jan Studnička.

Nejtěžší je podle obou komiků jít po někom, kdo publikum odbourá. „Ale opačný extrém také není dobrý,“ dodává Tomáš Plhoň.

00:19:20 – Radek Hrdina živě: Ráno na dětském táboře

Radek vyjel na tábor Častoboř u Slapské přehrady. Tento tábor má během léta tři turnusy, na kterých se celkem vystřídá více než 450 dětí.

„Je potřeba se přihlásit co nejdřív. U nás jsou všechny turnusy obsazené už na konci ledna,“ říká táborová vedoucí Vlaďka Dolejší.

00:23:36 – Infoservis: Jaká bude úroda broskví

Podle dat z Českého statistického úřadu se nejvíce broskví rodí na Moravě. V řádech jsou to tisíce tun. Počet sadů broskvoní ale ubývá.

00:25:23 – Další kolo letní hry Hledáme se Seznamem

00:30:20 – Horská služba sepsala desatero, které by měl znát každý, kdo se do hor chystá. Češi jsou ale mnohdy zvyklí pravidla nejen nectít, ale ani je neznat, takže nevědomky dost riskují. Host: Jan Bloudek, předseda Českého horolezeckého svazu

Podle Jana Bloudka je největší problém rychle se měnící počasí. Turisté na horách často nepočítají s tím, že když svítí slunce a je hezky, neznamená to, že jim nic nehrozí.

„Může se klidně stát, že v srpnu přijde sníh. Najednou kloužete po zasněžené cestičce a nemáte na to odpovídající výbavu,“ vysvětluje.

Horská služba doporučuje mít s sebou náhradní teplejší oblečení, nepromokavé vrstvy, dobře nabitý mobil a jídlo a pití.

00:37:07 – Radek Hrdina živě: Ráno na dětském táboře

Většina letních táborů má celotáborové téma. Častobořský tábor, na který se vydal Radek, běží ve stylu pěstování kávy. Táborníci se zaměřují především na Brazílii.

„Děti jsou rozdělené na dvě půlky a soutěží mezi sebou v získávání plantáží a pěstování kávy,“ vysvětluje jedna z organizátorek Lucie Šebánková.

00:41:48 – Jak nás vidí svět: České pohádky

8:49 – Teplo, sucho a nedostatek vody trápí nejen lidi, ale i divoká zvířata. Vody v řekách je málo a menší potoky vysychají. Zvířata proto stále častěji za vodou musí docházet, mnohdy i několik kilometrů. Výjimkou je Mělnicko, kde tamní vodárny společně s myslivci vybudovaly napajedla, do kterých dováží vodu. A tak se i letos okolí uměle vytvořených rybníčků plní zvířaty. Host: Václav Jásek, vedoucí střediska Mělnická Vrutice, Středočeské vodárny.

01:00:00 – Zprávy

01:04:55 – Počasí

01:07:00 – Jak se v Česku dělá stand-up comedy. Hosté: Jan Studnička a Tomáš Plhoň, stand-up komici

Stand-up comedy je často plná černých vtipů a drsných narážek za hranou. To nás Čechy prostě baví nejvíc. Vtip, kterému se nikdo nesměje, je naopak noční můra stand-up komika, který vystupuje sám za sebe a nemá se za koho schovat. Jan Studnička a Tomáš Plhoň, stand-up komici z Underground comedy, kterou můžete sledovat i na webu televizeseznam.cz zůstávají našimi hosty.

Dá se stand-upem uživit? Dvojice hostů se sice touto činností neživí, ale je to podle nich možné. Někteří jejich kolegové jsou toho živým důkazem. Stand-up podle komiků ve studiu může fungovat i jako terapie hovorem. Je podle nich skutečností, že mnoho komiků jsou v soukromí introverti a vystoupení je pro ně místem, kde se mohou otevřít a rozpovídat i o intimních tématech.

01:12:42 – Radek Hrdina živě: Ráno na dětském táboře

Vedoucí, která má na starosti nejstarší chlapce, na častobořském táboře ukázala, jaká pravidla musí účastníci tábora dodržovat a mimo jiné předvedla, jak si chlapci vzorně uklidili chatku.

01:17:23 – To nejlepší z vysílání rádia Expres FM

Z toho nejlepšího z vysílání rádia Expres FM dnes padl výběr na skladbu Bastille – Send Them Off.

01:20:30 – Hacknutá čeština – Korporátní jazyk

V dnešním díle pořadu si autoři dělají legraci ze slov spojených s prostředím korporátů. Dozvíte se například, že slovo manažer by se správně mělo říkat „manyžer” nebo co znamená slovo „poroda”.

01:30:35 – Horská služba sepsala desatero, které by měl znát každý, kdo se do hor chystá. Češi jsou ale mnohdy zvyklí pravidla nejen nectít, ale ani je neznat, takže nevědomky dost riskují. Host: Jan Bloudek, předseda Českého horolezeckého svazu

Desatero nás na horách může ochránit před zbytečným riskováním. A nejen na těch českých horách, které jsou například proti Alpám jenom kopečky. Přesto se na nich může počasí zhoršit z minuty na minutu a nevyplatí se ho podceňovat. Jak na to nám přišel poradit Jan Bloudek, předseda Českého horolezeckého svazu.

01:38:33 – Radek Hrdina živě: Ráno na dětském táboře

01:42:45 – Boj se suchem: Jak fungují napajedla po České republice

Voda je základ života. Její spotřeba každý rok v létě stoupá. O vodě si povídáme v Letním ránu s Václavem Jáskem, vedoucím střediska Mělnická Vrutice ze Středočeských vodáren. Tamní vodárny společně s myslivci vybudovaly napajedla, do kterých dováží vodu. A tak se i letos okolí uměle vytvořených rybníčků plní zvířaty.

01:50:00 – Ze světa slavných

Minulý týden jsme vám v pořadu Slavní přinesli rozhovor s Helenou Třeštíkovou o jejím novém filmu Forman vs. Forman – a slíbili jsme pokračování. Uznávanou režisérku jsme navštívili na její rodinné chalupě za Prahou. Slavné Manželské etudy, ale také největší překvapení loňského roku. To vše zajímalo našeho kolegu Honzu Bavalu.

Mění se přístup k dokumentárnímu filmu? Podle Heleny Třeštíkové za svůj život pozoruje rozšiřování dokumentu do různých nových sfér. „Z malého oříšku vyrostl obrovský ořech,” řekla Třeštíková a dodala, že dokument má spoustu podob a připadá jí to skvělé.

Letní ráno sledujte celé prázdniny od 8:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované