Hlavní obsah

Letní ráno: Katastrální mapy se mění a proč si neumíme ošetřit ránu správně

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (31. 7. 2019).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Letního rána 31. 7. 2019

00:10 – Zprávy

08:28 – Drobná poranění patří mezi běžné úrazy, které nevyžadují odborné lékařské ošetření a zranění si je ošetřují svépomocí. Ne vždy je však rána opečovávaná tak, jak má, hrají v tom roli i zažité zvyky z minulosti. Správné ošetření má přitom vliv na následky. Seznam si proto pozval odbornici na hojení ran, magistru Markétu Koutnou z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Užívání kysličníku je zastaralá a nedostatečně účinná metoda. Další častou metodou ošetřování je používání antibiotické masti framykoin, ale ani ta není zcela vhodná. Při drobném poranění se člověk hojí sám, u větších ran je třeba podstoupit správné ošetření. Zákadem je očištění pitnou vodou.

16:19 – Terénní reportér Radek Hrdina v Dobříši objevuje minulost i současný stav zámku. Zámek byl postavený v polovině 18. století. Na své si přijdou i rodiny s dětmi, pro které jsou připraveny speciální prohlídky. Krásné prostředí zámku je také oblíbeným místem pro svatby.

20:56 – Infoservis: Jak se stavíme k tetování. Zdobení těla tetováním se většině Čechů líbí. Tvrdí to víc než polovina občanů. A jen pětina si pak myslí, že tetování může způsobit problémy v práci. Přesto více než třetina lidí, kteří si nechali udělat takzvanou kérku, svého rozhodnutí lituje. Nejčastěji to odůvodňují svou mladickou nerozvážností. 61 % těchto lidí si ji totiž nechalo udělat dřív, než jim bylo dvacet. Takové jsou závěry průzkumu agentury Behavio.

22:40 – Boj se suchem v Praze. Voda z městských ulic stéká většinou bez užitku do kanálu. I to je důvod, proč se města rozhodla bojovat se suchem například nařízením, že všechny novostavby musejí zabezpečit, aby se voda ze střech vsakovala do půdy. Způsobů ale mají celou řadu. Další podrobnosti dodá reportérka Veronika Neprašová.

25:00 – Další kolo letní hry Hledáme se Seznamem. Hledáme nejhezčí pohled na Česko – z vyhlídky, rozhledny, věže nebo prostě od vás z okna. Pošlete nám do komentářů na Facebooku Seznam Zpráv své tipy, připojte fotku vašeho oblíbeného místa a soutěžte o skupinovou víkendovou jízdenku na vlak na celodenní výlet po ČR až pro pět osob.

26:30 – Česko čeká nové zaměřování pozemků v rámci aktualizace map katastrálních úřadů. Nemůže se stát, že potom zjistíme, že máme pozemek ve skutečnosti o něco menší nebo větší, než jsme si mysleli? Jak a s kým řešit případné nesrovnalosti? O tom s místopředsedou zeměměřičského a katastrálního úřadu Karlem Štencelem. Mapujeme proto, abychom měli přesnější katastrální mapy. Nové mapování je nové proto, že vzniká novým postupem. Lomové body hranic pozemků označí komise spolu s vlastníky a dohodnou se na platných hranicích pozemku. Katastrální úřad na svých úředních deskách a webových stránkách zveřejňuje, na jakých územích bude měření probíhat. Jednotlivým vlastníkům s dostatečným předstihem chodí také doporučený dopis s výzvou k vyměření hranic vlastního pozemku.

34:35 – A znovu se obracíme na Radka Hrdinu, který si po ránu dává malou dávku historie a kultury ve vyhledávaném dobříšském zámku. Radek spolu s vedoucí provozu zámku představuje nejkrásnější sál, zrcadlovou místnost, kde probíhají svatby, koncerty a slavnostní akce. Každou středu v měsíci probíhají pro návštěvníky i večerní prohlídky zámku.

39:21 – Jak nás vidí svět: Čočka na kyselo

45:30 – Větráky nestačí, čím dál častěji si kupujeme klimatizace. A také máme zájem o velké lednice amerického typu. Takové jsou trendy na nákupním rádci Zboží.cz, o kterých teď promluví manažerka Zboží.cz Kateřina Peštuková.

51:56 – Zprávy

59:39 – Odbornice na hojení ran Markéta Koutná radí, jak správně o rány a drobná zranění pečovat. Vedle framykoinu a kysličníku je vhodnější metodou ošetření pomocí tzv. mřížky. Existuje jich několik druhů, mohou obsahovat jód, stříbro různých typů a množství. Po zastavení krvácení rány je třeba ji překrýt, důkladně zavázat a převazy provádět až nejdříve po 24 hodinách.

01:06:05 - Radek Hrdina ze zámku v Dobříši, tentokrát z výstavy svatebních šatů. Nejstarší šaty expozice pocházejí z roku 1946. Výstava poběží do konce prázdnin.

01:13:23 – Hacknutá čeština: Ochlazovací speciál

01:19:08 – Zeměměřiči musí kvůli aktualizaci map znovu zaměřit pozemky v Česku. Více s místopředsedou zeměměřičského a katastrálního úřadu Karlem Štencelem.

01:26:11 – Radek Hrdina se nám už po čtvté hlásí ze zámku v Dobříši, který již prošmejdil až do sklepa. Jaká strašidla ho tam čekají?

01:31:00 - Parné dny podporují prodeje lednic a klimatizací. Prodejní hity se ve druhé polovině léta ale mění. Kateřina Peštuková, manažerka Zboží.cz, hovoří o změnách trendů v nakupování s pomalým příchodem školního roku.

01:38:40 – Forman vs. Forman. Nejnovější snímek Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny odhaluje některé, dosud málo známé souvislosti ze života uznávaného filmového režiséra. O tom, jak dokument vznikal a jak se mu krátce po premiéře vede mezi diváky, si s Helenou Třeštíkovou povídal kolega Honza Bavala.

Letní ráno sledujte celé prázdniny od 8:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované