Hlavní obsah

Letní ráno: Lepší komunikace lékařů, proč bolí hlava i trénink ragby

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (2. 8. 2019).Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

00:00:12 – Zprávy

00:06:26 – Počasí

00:09:00 – Neuroložka radí, jak na bolest hlavy

V prvním rozhovoru se zaměříme na bolest hlavy. Ta totiž dokáže překvapit a paralyzovat. Jak si pomoci bez léků, proč je to tak častý problém, co jsou jeho nejčastější příčiny a jak bolest hlavy řešit? To už jsou otázky na lékařku neurologie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Evu Medovou. Neuroložka v první části rozhovoru rozebrala druhy bolesti hlavy a jejich příčiny. Po medikamentech bychom podle ní neměli sahat hned při prvním projevu bolesti, ale nejprve se pokusit bolesti zbavit tím, co nám obyčejně pomáhá – studeným obkladem, kávou, sladkým čerstvým vzduchem.

00:14:25 – Radek Hrdina na ragby

Radek Hrdina se dnes stává drsným sportovcem a možná si odnese i nějaký ten šrám. Bude se totiž věnovat ragby. A na programu už je jeho první vstup. Radek se přihlásil z hřiště pražského týmu Tatra Smíchov, kde zrovna trénují mládež.

00:18:23 – Hra Hledáme se Seznamem

Pracovní týden končí, ale naše letní hra Hledáme se Seznamem pokračuje. Dnes se zaměříme na pořádný kus masa. Ale protože platí, že sto lidí, sto chutí, vítáme samozřejmě i vegetariánské tipy! A tak hledáme místo, kde dělají ty nejlepší hamburgery v Česku. Napište nám do komentářů svůj tip a uveďte prosím i důvod vaší volby. Ze všech doporučení vybereme výherce, který musí být starší 18 let. Ten od nás obdrží malý soudek piva. Soutěží se na našem Facebooku, tedy na adrese facebook/SeznamZpravy do dnešních 17 hodin. Celý princip letní hry i pravidla pak najdete na našem webu Seznam Zprávy. Jen připomínáme, že odpovídat musíte do komentářů na Facebooku Seznam Zpráv. Nikam jinam. Hodně štěstí!

00:19:09 – Projekt Minuty pro lepší práci odhaluje nešvary zaměstnavatelů

A teď jeden průzkum, který se týká každého z nás. V práci trávíme třetinu života. Firmy ale často vnímají zaměstnance pouze jako výrobní prostředky místo toho, aby brali v úvahu jejich potřeby. Tak by se daly stručně shrnout výsledky projektu „Minuty pro lepší práci” od společnosti Behavio. Průzkum nabízí celou řadu dat a statistik ohledně spokojenosti zaměstnanců a nešvarů zaměstnavatelů.

00:21:40 – Tip na víkendový výlet

Šimon Jelínek, průvodce Karlovarským krajem, už také myslí na víkend a pozve nás na trochu neobvyklý výlet. Bude se totiž věnovat trochu strašidelné části naší historie, ve které nechyběla mučidla a popravy. Historický exkurz do děsivé minulosti v Toulkách Karlovarským krajem právě teď.

00:30:19 – Herci pomáhají medikům se studiem pacientů

Přístup lékařů k pacientům je dlouhodobě velmi diskutované téma. Nejsou totiž vzácné případy, kdy jsou lékaři kritizováni za laxní přístup, kdy má pacient dojem, že je vůbec nezajímá, nebo se také stává, že například na pohotovosti dostanou pacienti vynadáno za to, že vůbec přišli. Na vině ale bývají často i samotní pacienti. Změnit způsob komunikace lékařů se snaží 3. lékařská fakulta UK, která zavádí do běžné výuky nácvik komunikace s pacienty za pomoci figurantů. Herečka a figurantka Andrea Daňková a přednostka Ústavu ošetřovatelství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy PhDr. Hana Svobodová jsou nyní našimi hosty.

Největší problém ve vztahu mezi lékařem a pacientem je podle Hany Svobodové nedostatek času. Lékaři podle ní kvůli nedostatku personálu nemají dost času na to, aby se pacientům mohli věnovat tak, jak chtějí. Empatie, která je v komunikaci důležitá, se podle Svobodové částečně naučit dá. Herečka Andrea Daňková řekla, že figuranti před mediky v rámci projektu brečí, jsou hysteričtí nebo hrají, že jsou přeinformovaní z internetu.

00:36:00 – Muž, který vyčistil pilíř Karlova mostu

Jak jste už asi zaregistrovali na našich stránkách seznamzpravy.cz, přihlásil se nám záhadný fantom, který v noci na neděli odstranil graffiti z pilíře Karlova mostu. Rozhovor s ním natáčel kolega Petr Švihel.

00:43:00 – Radek Hrdina na ragby

V dalším vstupu Radek Hrdina vyzpovídal dalšího člena týmu Tatra Smíchov, tentokrát trenéra dívčího oddílu. Ten se rozpovídal o tom, jak se dá řešit dilema mezi zachováním pravidel ragby, která povolují tvrdou hru, a křehkostí mladých dívek.

00:49:10 – Dopad festivalů na životní prostředí

Dopad na životní prostředí z různých festivalů bývá často dost markantní. Už jen kolik zbude poházených prázdných kelímků po desítkách tisíc účastníků. A to jen ta viditelná část. Z tohoto hlediska se kulturními akcemi začala zabývat Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze. Experti z týmu Lenky Wimmerové – našeho dalšího hosta – druhým rokem spolupracují s organizátory hudebního festivalu Let It Roll, pořádaného začátkem srpna na letišti v Milovicích.

Například loni na Let It Roll podle Wimmerové přijelo asi 30 tisíc lidí, kteří během čtyř dnů vyprodukovali 100 tun odpadu.

1:00:00 – Zprávy

1:10:00 – Neuroložka radí, jak na bolest hlavy

Bolest hlavy trápí většinu populace. Pilulky proti bolesti jsou také u nás nejprodávanějším produktem v lékárnách. Lékařka neurologie FN Královské Vinohrady Eva Medová radí, jak bolesti odstranit. Řešení mohou být překvapivá, bolest hlavy totiž může způsobit třeba časté koukání do displeje mobilního telefonu.

1:15:00 – Radek Hrdina na rugby 

Radkem Hrdinou si hledá místo na slunci mezi mladými rugbisty. Konec konců by se svou postavou do tohoto drsného sportu možná i hodil. Do patnácti let trénují kluci společně s holkami, později se kategorie dělí.

1:20:00 – Skotská kapela Travis

Kapela Travis z města Glasqow znikla v roce 1990 a hraje kytarový pop. Pro Travis jsou typické pomalejší kytarové skladby s melancholickými motivy. Skladba se jmenuje 3 Miles High.

1:25:00 – Ze světa slavných

Poté, co se Lucie Vondráčková se svými syny natrvalo vrátila z Kanady do České republiky, rozhodně nelení. I přes všechno, co se jí stalo, se snaží užívat si každodenního života, radovat se a stále naplno pracovat. Natáčel s ní Ondřej Kočí.

1:30:00 – Herci pomáhají medikům se studiem pacientů 

Přístup lékařů k pacientům se mění, 3. lékařská fakulta se rozhodla zavést do výuky mladých mediků komunikaci s pacienty, ve které se dostávají do různých nečekaných situací za pomoci herců a figurantů. Ti představují emocionálně rozladěné pacienty. Přednostka ústavu ošetřovatelství doktorka Hana Svobodová a herečka Andrea Daňková jsou podruhé našimi hosty.

1:40:00 – Radek Hrdina na rugby

Dnes naposledy míříme za Radkem Hrdinou, který sleduje trénink mladých rugbistů na pražském Smíchově.

1:45:00 – Dopad festivalů na životní prostředí

Desítky tisíc návštěvníků různých kulturních akcí za sebou obvykle zanechají tuny odpadu ve volné přírodě. Aby se tak nestávalo, vznikl pod Fakultou životního prostředí ČZU tým Lenky Wimmerové. Jsou to lidé, kteří pomáhají organizátorům festivalů problém odpadu eliminovat.

1:50:00 – Tip na výlet

Pojďme vyrazit s Dušanem Krejdlem po našich pamětihodnostech a zajímavostech. Tentokrát nás ve Výleťáku vezme na zámek Slatiňany. Město leží na úpatí Železných hor kousek od okresního města Chrudim, za navštívení stojí především místní zámek.

Reklama

Doporučované