Hlavní obsah

Letní ráno: Nový projekt pomáhá dětem z dětských domovů, výročí první tramvaje nebo nebezpečný metabolický syndrom

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (18. 7. 2019).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

00:10 – Zprávy

07:30 – Metabolický syndrom zabíjí tiše a bez bolesti. O to je horší než ostatní nemoci, které mají jasné projevy. Přece jen nějaké symptomy metabolický syndrom má, ale mnoho lidí je ignoruje. Jaké to jsou? Na tyto otázky odpoví profesor Richard Češka, předseda České internistické společnosti.

15:00 – Není sůl jako sůl. Jan Tuna z pořadu A dost! nechal otestovat oblíbenou himálajskou sůl, kterou má mnoho z nás za zdravou variantu kuchyňské soli, a tak se s ní v jídle nijak nešetří. Jak je to ve skutečnosti? A nese s sebou její používání nějaká rizika?

20:00 – Radek Hrdina se podíval do štoly u Jílového u Prahy

25:00 – Okurková sezóna začala, jaká se letos dá očekávat sklizeň? A jak s úrodou naložit?

30:00 – Dnes na den přesně je to 128 let, kdy díky vynálezci Františku Křižíkovi v Praze začala jezdit první elektrická tramvaj. Kudy vedla její trasa a co to pro hlavní město znamenalo? To vše nám řekne Pavel Fojtík, historik DPP.

37:00 – Radek Hrdina podruhé, tentokrát již z podzemí.

42:50 – Držitelka ceny Grand Czech design Tereza Rosalie Kladošová se nechala slyšet, že ji nepřestává fascinovat proces vzniku nových věcí, které do té doby existovaly jen v hlavě. Rozhovor s ní natočili Tomáš Svoboda a Vojtěch Veškrna.

47:30 – Vysokoškoláci budou bydlet s dětmi z dětských domovů. Takový projekt s názvem Symbios vymysleli a rozjeli v Brně. Studenti to popisují jako příležitost naučit se novým věcem a předat svoje zkušenosti jiným lidem. Na zajímavé téma Symbios přišel pohovořit Bohuslav Binka, ředitel EkoInkubátoru a odborný garant projektu.

1:00:00 – Zprávy

1:04:40 – Předpověď počasí

1:06:20 – Metabolický syndrom je tichý zabiják. Podle profesora a předsedy České internistické společnosti Richarda Češky jím v Česku trpí až třetina populace. Málokdo tuší, co všechno se mu při takové diagnóze může odehrávat v těle. A když už taková diagnóza zazní, co nás čeká potom a je cesta ven?

1:15:35 – Třetí vstup Radka Hrdiny, který se do vysílání přihlásil z hloubky dvě stě metrů pod zemí z blízkosti zlaté žíly Šlojíř.

1:20:00 – Píseň z vysílání rádia Expres FM

1:21:00 – Díky extrémně vysokým teplotám se na Moravě dají pěstovat fíky, banány, kiwi a další různé druhy tropického ovoce. Přesvědčí vás o tom reportáž Elišky Hypšmanové.

1:30:00 – Pokračování rozhovoru k výročí prvního výjezdu elektrické tramvaje v Praze s historikem Pavlem Fojtíkem.

1:37:15 – V dalším vstupu Radek Hrdina ukázal důlní vrtací zařízení.

1:42:20 – Pokračování v rozhovoru s odborným garantem projektu Bohuslavem Binkou o bydlení studentů vysokých škol dohromady s dětmi z dětských domovů.

1:48:00 – Po prázdninách jde do kin jeden z nejdražších filmů české moderní kinematografie – Nabarvené ptáče Václava Marhoula. Pracoval na něm jako scenárista, režisér a producent necelých deset let a poslední klapka padla téměř přesně před rokem. Zdálo by se, že na něm nechal duši. Přesto Václava popudí, když si lidé myslí, že si dílem plnil sen. Víc se dozvíte v reportáži Radky Červinkové.

1:54:48 – Konec vysílání.

Reklama

Doporučované