Hlavní obsah

Letní ráno: Vše o protipožární ochraně, jak na nej fotky a sociolog o youtuberství

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (21. 8. 2019)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Letního rána 21. 8. 2019

00:03 – Zprávy

00:07 – Přesně před 268 lety začal platit Ohňový patent Marie Terezie, který znamenal průlom v protipožární ochraně na území Čech. Šlo o první ucelený předpis, který zaváděl jasná pravidla při výstavbě domů. Například, že všechny chalupy musely mít do roka zděný komín, nebo že chlebové pece mohly stát jen u obvodové zdi domu. O historii ale i současnosti protipožární ochrany si budeme povídat s Martinem Legnerem, vedoucím oddělení IZS Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

00:18 – Radek Hrdina v terénu: Ráno v Dětenicích

00:20 – Infoservis: Čechů platících mobilním telefonem raketově přibývá. Za poslední tři roky se jejich podíl téměř ztrojnásobil, u pokladny tak telefonem pípá 31 % z nás. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mastercard mezi tisícovkou respondentů. Za vším je obliba platebních služeb, jako je Apple Pay, Google Pay a další. Proč jsme si tyto metody tolik oblíbili?

00:30 – Po návratu z dovolené je fotoaparát plný tisíců fotek, nad kterými trávíme často hodiny a hodiny, ale stejně si nedokážeme vybrat, která ze série deseti stejných je lepší nebo méně rozmazaná. Jde to ale i jinak. Profesionálněji. Stačí změnit přístup a znát základní pravidla, abychom si fotek přivezli v podstatě pár, ale každou z nich mohli klidně zarámovat na zeď. Jak na fotografie, které nám bude každý závidět, o tom bude mluvit fotograf a lektor Michael Jurák.

00:42 – Jak nás vidí svět: Cizinci se učí česky

00:49 – Lidé nad třicet let fenoménem youtuberství obvykle pohrdají, je to podle nich neužitečný nesmysl. Přitom ale podle sociologů byli v mládí úplně stejní, jako jejich děti, kteří youtubery hltají a chtějí se jim vyrovnat. Ba co víc, někteří z nich chtějí pracovat jako právě jako youtubeři nebo influenceři. Z jakého důvodu a jak máme youtuberům rozumět? Na to odpoví sociolog Jakub Sedláček.

01:00 – Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované