Hlavní obsah

Letní ráno: Začíná festival Prague Pride, kvalita zmrzlin a stres z cestování

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (5. 8. 2019).Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

00:00:12 – Zprávy

00:05:05 – Počasí

00:07:30 – Začíná festival Prague Pride

Festival Prague Pride se koná každoročně v srpnu už od roku 2011. Byl to původní důvod založení spolku Prague Pride, u jehož zrodu stáli čeští LGBT aktivisté. V současné době patří Prague Pride mezi největší kulturní akce v České republice.

Festival trvá týden a pravidelně představuje přes stovku kulturních i společenských, veřejných diskuzí a debat, sportovních událostí i duchovních setkání. Do Prahy přiváží významné zahraniční hosty. Kteří to budou letos a co všechno můžeme během festivalu zažít? O tom s programovou ředitelkou Terezou Pelechovou.

00:14:44 – Radek Hrdina objevuje historii železnice

Teď vyrazíme do terénu za Radkem Hrdinou, který objevuje zajímavou historii železnice v muzeu Lužné u Rakovníka. Několik lokomotiv, které jsou momentálně v opravě představil správce sbírky František Kaplan.

00:19:45 – Brambory jsou drahé kvůli loňskému suchu

Běžná cena brambor se drží v obchodech kolem historického maxima 29 korun za kilogram. I přestože se odhadoval pokles cen po začátku letošní sklizně, zatím se tato vize nenaplnila. Loni v létě stálo kilo brambor zhruba polovinu.

Hlavní bramborová sezona začne až po prázdninách, některé druhy určené k rychlé spotřebě však pěstitelé sklízejí už teď. Zatím se odhaduje, že letos bude úroda dobrá. Pěstitelé nabízejí kilo brambor za 7 až 10 korun. Na takto nízkou cenu ale člověk v obchodech nenarazí. Podle cenového srovnávače Kupi.cz se běžná cena za kilogram brambor pohybuje k dnešnímu dni na průměrných 28,84 Kč. Pokud si však pohlídáte ceny v akčních letácích, na pokladně supermarketu zaplatíte za kilo raných brambor 12,90 Kč. Otázkou je však často diskutovaný původ a kvalita brambor v akcích.

Akční letáky nabízely v červenci 2018 kilo brambor v průměru za 8,90 Kč a srpen byl ještě příznivější pro zákazníky, to se cena za kilovou síťku snížila na 7,40 Kč. Pokud jste neměli štěstí na akci, z peněženky jste vytáhli v průměru 15 Kč za kilo.

Důvodem rekordního zdražování brambor je podle odborníků loňské sucho a třetí nejhorší úroda v historii sledování od roku 1920. Změna počasí se podepsala i na zdražení piva, jež se vyrábí z chmele a ječmene, které suché klima také zasáhlo.

00:21:50 – Letní soutěžní hra Hledáme se Seznamem

Určitě si vzpomínáte, jak kluci z Honest Guide hledali pozitiva na hlavním nádraží v Brně i Praze. A tentokrát v naší hře v rámci okurkové sezony hledáme námět na reportáž! Napište nám do komentářů, které nádraží v Česku je podle vás to nejhezčí. Svůj tip prosím odůvodněte nebo rovnou připojte fotku. Kluci z Honest Guide jedno z nádraží vyberou a přijedou se k vám podívat. Těšíme se! Soutěží se na našem Facebooku, tedy na adrese Facebook/SeznamZpravy do dnešních 17 hodin. A na našem webu Seznam Zprávy najdete podrobnější informace k soutěži i její pravidla.

00:22:50 – Toulky Karlovarským krajem

A teď vycestujeme mimo město, přesněji do Karlovarského kraje. A nevezme nás tam nikdo jiný než Šimon Jelínek. Je tam toho hodně co objevovat.

00:30:38 – Hygiena v pohostinství v letních měsících

Salmonela nebo jiná onemocnění podobného druhu jsou typická pro letní období. Každoročně se jich v nejteplejším období roku objeví nejvíc. Mohou pocházet třeba ze špatně uskladněných potravin, poslední roky problémy představují také zmrzliny. Jak dopadly kontroly kvality ve stravovacích zařízeních, i o tom budeme mluvit s lékařkou Zdeňkou Shumovou, ředitelkou odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Výsledek hygienických kontrol z toho července se podle Shumové nijak nelišil od ostatních měsíců. Situace ohledně hygieny v českých provozovnách se podle ní pomalu zlepšuje. Přesto si lidé speciálně u stánků s občerstvením mají dávat pozor a vyhnout se těm, u kterých je například pochybení při skladování potravin, patrné na první pohled.

Na otázku ohledně obávané salmonelly Shumová řekla, že nejčastějším zdrojem této pro člověka nebezpečné bakterie dnes už není zmrzlina, ale spíše maso.

00:35:35 – Radek Hrdina objevuje historii železnice

Z dílny se Radek Hrdina se správcem sbírky Františkem Kaplanem přesunul přímo na koleje, kde stojí plně funkční lokomotivy.

00:41:30 – Záhady Josefa Klímy

Teď pojďme na Záhady Josefa Klímy. Před šesti lety vzbudil obrovský rozruch na finančních trzích muž, který nasliboval tisícům lidí zázračné zbohatnutí. Samozřejmě se našlo dost důvěřivců. Dostanou ale ti, kteří nedostali nic, aspoň zpátky svoje peníze? To zjišťovala Marcela Sobotková.

00:49:50 – Stres a dovolená

Dalo by se říct, že dnešek je prostě doba stresová. Stres totiž zažívá mnoho z nás téměř každý den a mnohdy to dojde tak daleko, že se nervujeme i před odjezdem na dovolenou, kam jsme se původně těšili.

A aby toho nebylo málo, stresové reakce se objevují taky před návratem zpátky domů. Už několik dní před odjezdem jsou někteří lidé schopni zkazit si zbytek pobytu neustálými myšlenkami na návrat do reality. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že dovolená stresuje podobně jako pohřeb. Je to tak? A jak z toho ven? O tom s psycholožkou a psychoterapeutkou Dominikou Čechovou.

Dominika Čechová si nemyslí, že dovolená stresuje podobně jako pohřeb. Základní rozdíl je podle ní v tom, že při stresu z dovolené nás stresují především myšlenky na budoucnost, u pohřbu je tomu přesně naopak. Na dovolené je podle Čechové dobré počítat se začátečním aklimatizačním obdobím, které může trvat i tři dny. Tělu může několik dní trvat, než si uvědomí, že má relaxovat a člověk se v prvních dnech dovolené často nedokáže plně uvolnit. Podle Čechové jde o přirozený jev, ale přesto je třeba na něj myslet a přizpůsobit mu program dovolené.

1:07:OO – Začíná festival Prague Pride

Jedním z našich dnešních témat, která v Letním ránu probíráme, je všudypřítomný stres. Pojďme si teď zkusit spravit náladu třeba na festival Prague Pride, který během tohoto týdne nabídne opravdu pestrou škálu různých akcí nebo představení. Sobotní pochod navíc letos podpoří diplomaté z 11 zemí světa. Tereza Pelechová, programová ředitelka Prague Pride, je naším dalším hostem.

1:12:10 – Radek Hrdina objevuje historii železnice

Historie lokomotivy přezdívané Stříbrný šíp.

1:17:20 – To nejlepší z vysílání Rádia Express FM

Klangkarussell, doslova zvukový kolotoč, je rakouské hudební duo, které se věnuje elektronické hudbě. Jeho členy jsou Tobias Rieser a Adrian Held. Klangkarussell dovedně kombinuje prvky deep house, ambient electro i drum and bass. V roce 2014 vydali album Netzwerk. A my si teď z tohoto alba zahrajeme stejnojmennou písničku. Tady je to nejlepší z vysílání Rádia Express FM

1:21:10 – Ze světa slavných

A my ještě v záři reflektorů zůstaneme. Zpěvačku Míšu Noskovou má asi většina z nás zaškatulkovanou jako muzikálovou zpěvačku, která prošla mnoha muzikálovými projekty. Co teď chystá a kam se mohla ubírat její zahraniční kariéra, o tom s ní mluvila Kristýna Gregorová.

1:30:18 – Kvalita zmrzlin

Kontroly potravin, které prováděla Hygienická stanice hlavního města Prahy, teď v létě prozradily, že v některých zmrzlinách číhá enterobakterie. Ta může vyvolat střevní potíže. Naším hostem zůstává lékařka Zdeňka Shumová, ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Hygienické stanice hlavního města Prahy.

1:36:40 – Radek Hrdina objevuje historii železnice

A dnes naposledy Radek Hrdina. Hlásí se nám z Lužné u Rakovníka. Navštívil tam muzeum specializované na historické vlaky, které u nás na železnicích můžeme potkat jen při zvláštních příležitostech a pokaždé je z toho velká atrakce.

1:42:10 – Stres a dovolená

Jak se neutrápit stresem. To je také naše téma pro dnešní den. Zdá se totiž, že stres je všudypřítomná veličina, která se paradoxně stupňuje, když nastávají dny volna a dovolené. Každý, kdo chce těsně před odjezdem stihnout resty, se dostává do začarovaného kruhu. Dominika Čechová, psycholožka a psychoterapeutka ještě jednou.

1:49:20 – Tip na recept

Léto přímo vyzývá ke grilování. A my pro vás máme další výborný recept s pořadem Barbecue Saloon. Tady je!

Reklama

Doporučované