Hlavní obsah

Letní ráno: Život bez brýlí, česká kultura v Rumunsku i šance pro budoucí novináře

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (20. 8. 2019).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Letního rána 20. 8. 2019

00:09 – Zprávy, v nichž se vyjádřil k vládní krizi šéfkomentátor Seznamu Jindřich Šídlo. Podle něj není krize zažehnána. „Další pokračování krize můžeme očekávat již dnes, kdy se má sejít ministryně Jana Maláčová s Alenou Schillerovou na debatě o rozpočtu,“ komentoval Šídlo. Včerejší vyjádření Michala Šmardy (ČSSD) je pak podle Šídla rozhodnutím vedení ČSSD, která ví, že tento souboj nemůže vyhrát a je pro ni důležité udržet se ve vládě.

06:42 – Zbavit se brýlí nebo je vůbec nikdy nepotřebovat. To je přání asi většiny lidí, kteří se mohou k této pomůcce pro zlepšení zraku propracovat. Postupem času se na ně musí spoléhat většina Čechů a nejen dospělých. Zbavit se brýlí ale není tak složité, jak by se mohlo zdát. Víc řekla oční lékařka Andrea Janeková z Očního centra Praha.

14:03 – Radek Hrdina v terénu: ráno v pražském planetáriu

19:33 – Infoservis: Jak se daří turismu v Praze

21:24 – Majitelé lesů mají povinnost vytěžit a odvézt kůrovcem napadené dřevo, aby zabránili jeho dalšímu šíření. Pokud to nesplní, mohou dostat pokutu. V Česku je ale několik stovek tisíc vlastníků lesů, někteří ani nevědí, že nějaký les mají. Škůdce se tak šíří dál. Víc informací přidá Michaela Rambousková.

30:40 – Už dnes vyrazí z Prahy do Rumunska speciální vlak na festival Banát. Bude v něm přes tisíc lidí. Festival se koná už poosmé na jihozápadě země v prostředí vesnice Eibentál, ve které dvě století žije česká komunita. Vystoupí na něm třeba zpěvák David Stypka nebo teplické Divadlo Na klice. Součástí budou i různé přednášky, kde budou hosty například náš kolega Janek Rubeš nebo Tomáš Šebek z Lékařů bez hranic. Festival startuje zítra v podvečerních hodinách. Jeho spolupořadatel Štěpán Slaný přijal naše pozvání.

42:50 – Garážoviny: Novinky ze světa aut

01:00:13 – Zprávy, ve kterých se k vládní krizi vyjádřil předseda hnutí STAN. Hlavním problémem podle Rakušana je nedodržování ústavních principů ze strany prezidenta a neschopnost Andreje Babiše, který se ukázal jako slabý premiér. „Odstoupení pana Šmardy je lidsky pochopitelné,“ hodnotil Rakušan. Pro ČSSD je to ale další prohra. Sociální demokraté tvrdili, že budou dbát o to, aby se neustupovalo tlakům, které nejsou ústavní, což se podle Rakušanových slov zatím nestalo.

01:21:56 – Vinaři z jihu Moravy se už teď těší na letošní úrodu vína a předvídají dobrý ročník, a to i přes velké sucho. Hrozny letos dozrávají pomaleji, díky sluníčku byl ale mohly být sladší. K mání už je někde dokonce první burčák coby symbol vrcholícího léta. Více uvidíte v reportáži.

Reklama

Doporučované