Hlavní obsah

Letní sídlo generála Franka míří do rukou státu, rodina prohrála soud

Foto: Profimedia.cz

Letní rezidence generála Francisca Franka Pazo de Meirás.

Reklama

Ve prospěch státu rozhodl galicijský soud ve sporu o vlastnictví letního sídla generála Franciska Franka. Budovu, kterou generálovi během občanské války darovala místní samospráva, musí teď rodina vrátit státu.

Článek

Vláda Pedra Sáncheze versus potomci nechvalně proslulého diktátora. Ve sporu o vlastnictví letní rezidence Pazo de Meirás ve španělské Galicii ve středu prvoinstanční soud ve městě A Coruña vyhověl žalobě ze strany státu. Rodina tak musí nemovitost vrátit do rukou španělského státu, a to bez finanční náhrady nákladů, které rodině vznikly při udržování rezidence. Soudkyně Marta Canalesová se domnívá, že to není možné, protože majetek byl začleněn do dědictví rodiny Franků ve „špatné víře“, uvádí El País.

U soudu, který poprvé zasedl už v červenci, stát tvrdil, že se v případě nemovitosti jednalo o veřejné vlastnictví a prodejní smlouvy z let 1938 a 1941 vlastněné Frankovou rodinou jsou podvodné. Soudkyně Marta Canalesová v rozsudku prohlásila darování Pazo de Meirás samozvané hlavě státu Franciskovi Frankovi Bahamondovi z roku 1938 za neplatné.

Soudkyně odůvodnila své rozhodnutí tím, že nemovitost a pozemky darovali diktátorovi prominentní členové jím řízeného režimu, navíc v době války. Zdůrazňuje také, že dar nebyl určen přímo jeho osobě, ale „generalissimovi armád a hlavě státu“. „Dar tak obdržela hlava státu, nikoli jmenovitě Francisco Franco Bahamonde,“ cituje soudkyni server Galicia Press.

Potomci španělského generála několikrát kritizovali, po jaké době se stát rozhodl o nemovitost soudit. Soud ale uvedl, že možnost podat žalobu vyplývá z „důležité historické reflexe“, má jít také o důkaz „vyspělosti španělského demokratického systému“. Soud také zdůraznil, že se stát „nikdy nezřekl svých práv“. Rozsudek není pravomocný, potomci generála Franka tak mohou podat odvolání k provinčnímu soudu v A Coruñi.

Pazo de Meirás se nachází v obci Sada v provincii A Coruña v Galícii. Nemovitost původně vlastnila spisovatelka a novinářka Emilia Pardo Bazánová, představitelka španělského naturalismu. V roce 1938, uprostřed občanské války, pak guvernér provincie A Coruña a skupina starostů koupili od dědiců spisovatelky budovu i 6000 metrů čtverečních okolní půdy. Pozemek i nemovitost chtěli místní představitelé věnovat generálovi Franciskovi Frankovi jako letní sídlo.

Podle smlouvy o prodeji byla cena Pazo de Meirás stanovena na 406 346 španělských peset (měna přestala platit 1. ledna 2002). K přispění na nákup nemovitosti vyhlásily úřady veřejnou sbírku, ta ale nepřinesla očekávané výsledky a došlo na povinné příspěvky, které podle státního zástupce zahrnovaly „procenta z platů místních zaměstnanců a finanční příspěvky od místních samospráv“. Dědici si nárokovali nemovitost se záměrem prodat ji za 8 milionů eur, píše Radio Catalunya.

Reklama

Související témata:

Doporučované