Hlavní obsah

Letní tábor pro 30 dětí se nevyplatí. Organizátoři vyhlíží konec epidemie

Organizátoři letních táborů čekají, jestli jim epidemie dovolí tábory otevřít dětem. (Ilustrační foto)

Reklama

O letní prázdniny české děti nepřijdou. Alespoň tak to dnes přislíbil ministr školství Robert Plaga (ANO). Jestli ale děti o prázdninách budou moct vyrazit na letní tábor, není stále úplně jisté. Organizátoři táborů pokračují s jejich přípravami, avšak stále čekají na vývoj koronavirové epidemie. Pokud stát i přes léto omezí shromažďování, většina táborů zůstane pro děti uzavřená.

Článek

Desetitisíce dětí v Česku tráví část prázdnin na letních táborech, které bývají pravidelně už na jaře beznadějně vyprodané. Nejinak je tomu i v letošním roce. Jestli ale děti do chatek a stanů v létě opravdu vyrazí, není v souvislosti s koronavirovou epidemií vůbec jisté. Pořadatelé táborů se sice s nadějí obracejí k pondělním slovům ministra školství, který uvedl, že prázdniny se neruší, přesto zůstávají v nejistotě.

„Pokud se prázdniny nezruší, nechceme ani my rušit tábory. Všichni vedoucí jsou zdraví, tábor je připravený, takže se pro nás nic nemění,“ říká Petr Šilhán, který organizuje dětské tábory v Tomášově na Děčínsku, ale dodává, že čeká na další vývoj situace kolem koronaviru: „Vyjádření ministra školství je pro nás teď v březnu zatím jen orientační. Nejzazší termín je pro nás červen, abychom stihli nakoupit vše potřebné na první turnus, na němž čekáme 110 dětí.“

„Všechno je zatím jen co kdyby. Nevíme, co bude za týden, natož za tři měsíce. Chci ale věřit tomu, co dnes řekl ministr školství. Zatím nám ale nezbývá než čekat,“ říká Miroslav Topinka, jehož stejnojmenná agentura organizuje letní tábory pro děti v Česku i zahraničí.

Byť ministr slíbil, že prázdniny budou, pořadatelé stále čekají, jestli budou pokračovat i jiná nařízení o omezeném pohybu lidí. Pokud by totiž vláda do léta prodloužila nařízení, podle nějž se na jenom místě nesmí sdružovat více než 30 lidí, bylo by podle oslovených pořadatelů táborů nemožné akce uspořádat. „Tábor s 30 dětmi by pro nás byl o ničem. Abychom ho nemuseli dotovat nebo výrazně zvedat cenu, potřebujeme minimálně 70 dětí na turnus. Jsme neziskovka a nemůžeme tábor dotovat. Na dotace se nám také nedaří dosáhnout,“ říká Šilhán.

„Na jednom turnusu míváme 120 až 130 dětí, o zmenšení turnusu na třeba 30 dětí rozhodně neuvažujeme,“ říká Roman Lipavský z Tábora Černý potok v Rychlebských horách. Ten už zcela jistě ví, že přijde o výlety a horské školy, které se v jeho táboře odehrávají v květnu a červnu.

„Už od začátku května k nám jezdí školy v přírodě, přijdeme o tři školy v přírodě a 20 školních výletů. Živíme z toho zaměstnance, udržujeme tábor a už teď je minimálně 50 procent zisku pryč,“ popisuje a dodává, že věří alespoň v možnost uspořádání letních akcí.

Propadu tržeb se obávají i ostatní. Přípravy na letní tábory totiž pro jejich organizátory začínají nejpozději na jaře, kdy je potřeba dát do pořádku areály, ale také připravit vše potřebné na tematické tábory, které jsou v posledních letech velice populární.

„Platíme zaměstnance, investujeme do tábora a pomůcek. Je to obrovské množství materiálu, které jsme už nakoupili. Přípravy však stále běží. Zastavili jen zatím jen PR a reklamy, které v tuto chvíli nemají smysl,“ říká Topinka, kterého kromě jiného trápí i možné déle trvající uzavření hranic.

Jeho agentura totiž kromě tradičních letních táborů v Česku pořádá i tábory u moře - ve Španělsku, Itálii, Chorvatsku či Černé Hoře. „Že by byly hranice zavřené dva roky, to se mi nechce vůbec věřit. Myslím, že o tom by měl rozhodnout někdo jiný než epidemiolog. Že se uskuteční české tábory, tomu věřím, u těch zahraničních to vidím 50 na 50,“ míní Topinka.

Reklama

Doporučované