Hlavní obsah

Letní tábory by mohly být už od července a pro 500 osob

Foto: Marek Podhora / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pracovní skupina na ministerstvu zdravotnictví připravila opatření, za kterých by mohly letní tábory proběhnout, návrh nyní projedná vláda.

Článek

Letní tábory by se mohly konat už od července, jen s jistými omezeními. Na vládu teď podle Lidových novin (LN) míří návrh, aby na táborech mohlo být až 500 osob a roušky se používaly jen v některých případech.

V úterý se problému letních táborů věnovala pracovní skupina na ministerstvu zdravotnictví, která má na starosti zmírňování opatření zavedených kvůli nemoci covid-19. „Pokud se dramaticky nezhorší epidemiologická situace v Česku, tábory se určitě budou moci konat od července, případně pokud by někdo chtěl již koncem června, mělo by to být možné,“ řekl LN epidemiolog Rastislav Maďar, který je garantem této pracovní skupiny.

Uvedený termín potvrdil Lidovým novinám i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Všichni si přejeme, aby se letní tábory pro děti nejpozději od července konaly. A věřím, že nám to vývoj epidemie umožní. Epidemiologové by o tom měli rozhodnout do konce května,“ uvedl.

Klíčové bude nastavení pravidel pro nošení roušek. Ty mají být od 25. května povinné už jen ve vnitřních prostorách. Podobná pravidla mají platit i na táborech, byť podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly zatím ještě nejsou stanovena přesně. „Když budou děti na vycházce v přírodě, roušky mít samozřejmě nemusí. To bude platit i u sportovních aktivit. Nicméně když děti budou mít nějakou skupinovou aktivitu a budou blízko u sebe a dýchat na sebe, ty roušky by mít měly,“ popsal pro LN Maďar s tím, že se ale finálně rozhodne až v červnu podle vývoje.

Počet osob na jednom táboře by podle Prymuly měl být do pěti set. „Předpokládá se to podle toho, jak budou probíhat početní vlny rozvolňování. V první etapě to bude 300 osob, ale ta bude ukončena předtím, než vstoupí v platnost opatření k táborům, takže tam by se to mělo dostat na 500 osob,“ řekl LN.

Reklama

Související témata:

Doporučované