Hlavní obsah

Letní výstavu Flora Olomouc doprovodí přísná hygienická opatření

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Přísná hygienická opatření budou kvůli pandemii nového typu koronaviru doprovázet letošní letní etapu mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc, kterou stejnojmenné výstaviště v Olomouci ožije 20. až 23. srpna.

Článek

Pořadatelé letní Flory se tentokrát zaměří na krásu a tajemství městských zahrádek, dvorků a zákoutí. Jarní část přehlídky květin se v dubnu kvůli pandemii neuskutečnila, stalo se tak poprvé za 60 let existence.

„Květinové výstavy k městu Olomouc rozhodně patří. I proto se snažíme, aby návštěvníci o výstavu nepřišli. Dbáme na aktuální hygienická a epidemiologická nařízení a doporučení vydaná Bezpečnostní radou státu. Veškeré kroky konzultujeme s krajskou hygienickou stanicí,“ řekla dnes novinářům ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková.

Na letní Floře bude podle Fuglíčkové zajištěno dostatečné množství dezinfekčních prostředků. Stánky a expozice budou rozmístěny tak, aby se zamezilo kumulaci návštěvníků a mohly být dodrženy předepsané rozestupy. Pracovníci budou kontrolovat nošení roušek uvnitř pavilonů a regulovat počet návštěvníků pavilonu A pomocí kamer. Kapacita hlavního pavilonu byla omezena na 500 lidí, menších pavilonů na 100 lidí. Vedení výstaviště vyzvalo návštěvníky, aby si vstupenky koupili prostřednictvím internetu, aby se pak u pokladen netvořily fronty. Na většině pokladen bude umožněna platba bezkontaktní kartou.

Autorkou hlavní expozice Zahrada za zdí bude zahradní architektka Marie Doleželová. „Expozice poukáže na potenciál městských prostorů, jako jsou vnitrobloky, dvorky nebo stavební proluky. Tato místa mohou nabídnout relaxaci, oddech, sloužit jako školní zahrada, sportoviště či být místem pro setkávání a budování komunity,“ uvedla Doleželová.

K vidění bude také květinová expozice České dědictví UNESCO. Inspiruje se památkami zapsanými na světovém seznamu dědictví a současně bude připomínat 20. výročí zapsání olomouckého Sloupu Nejsvětější Trojice do tohoto seznamu.

V budově oranžerie se chystá výstava Pod křídly múz z dílny členů Unie výtvarných umělců Olomoucka. Půjde o sochy a umělecké artefakty v objetí květin. V pavilonu E nebude chybět expozice Českého zahrádkářského svazu včetně rostlinolékařské poradny, v pavilonu H bude mít letos opět základnu Výzkumná laboratoř rostlin. Venkovní areál výstaviště již tradičně zaplní letní zahradnické trhy.

Jarní, letní a podzimní etapy výstavy Flora Olomouc každoročně navštíví desítky tisíc lidí. Výstava se odehrává ve vnitřních prostorách v pavilonech, ale i pod širým nebem ve Smetanových sadech. Vedení Výstaviště Flora už připravuje podzimní etapu, která je naplánována na začátek října.

Reklama

Doporučované