Hlavní obsah

Léto Češi stráví jako chalupáři. Kde vyjde dovolená nejlevněji?

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Na území hlavního města Prahy chaty a chalupy v květnu meziročně zdražily o 40 procent. Nejvýrazněji v Česku.

Článek

Hlavní město Praha zažívá extrémní zdražení nemovitostí určených k rekreaci. Medián inzertních cen chat a chalup prodávaných v Praze za poslední rok vzrostl o celé dvě pětiny. Vyplývá to z analýzy největšího českého realitního portálu Sreality.cz. Zatímco loni v květnu stál metr čtvereční v hlavním městě 32 000 Kč, letos v květnu už to bylo 45 000 Kč. Jedná se o nejcitelnější zdražení v rámci Česka. Celorepublikově totiž ceny chat a chalup rostly o 17 procent.

Na vývoji cen za pronájmy chat a chalup v Česku se však zatím tento trend výrazněji neprojevil. „Plošný významný nárůst cen za ubytování v posledních týdnech nebo měsících nemohu potvrdit. Růst zcela jistě existuje, ale dle našich zkušeností nijak významně nepřevyšuje obvyklý meziroční nárůst cen,“ řekl Seznam Zprávám majitel portálu České a Slovenské chalupy Petr Fix.

Každý inzerát v kategorii chaty a chalupy na Sreality.cz v průměru denně zhlédlo třikrát více zájemců než loni, a také inzerenti dostali čtyřikrát více odpovědí přepočtených na jeden inzerát a den než v loňském roce.

Mezi nejhledanější nemovitosti určené k rekreaci patří ty v Praze, Středočeském a Libereckém kraji. Zájem oproti loňsku ale nejvíc vzrostl v Plzeňském kraji. Naopak turistikou a odpočinkem pověstný Jihočeský kraj se na Sreality.cz řadí mezi méně prohlížené oblasti.

Na webu České a Slovenské chalupy se mezi nejvyhledávanějšími lokalitami v létě tradičně objevují Český ráj, jižní Čechy, jižní Morava nebo Beskydy.

Ceny táhne nahoru menší nabídka a rostoucí poptávka

V meziročním srovnání je navíc po chatách a chalupách výrazně větší poptávka. „Na našem portále jsme zaznamenali významný nárůst zájmu o nabídky v této kategorii. Oproti loňskému květnu vyhledávalo přímo chaty a chalupy celkově o 47 procent uživatelů více,“ říká datová analytička Seznam.cz Šarlota Smutná.

Podle Hany Kořínkové, manažerky týmu inzertních služeb Sreality.cz, je větší zájem jedním z důsledků koronavirové epidemie. „Většina lidí bude letos trávit dovolenou v Česku a ti, kdo mají volné finanční prostředky, se poohlížejí po vlastním objektu k rekreaci,“ uvádí Kořínková.

Nabídka je ale v meziročním srovnání nižší. „V květnu 2019 se na webu Sreality.cz objevilo přes 3 500 nabídek na prodej chat a chalup v celé České republice. V letošním roce ve stejném měsíc počet nabídek zhruba o čtvrtinu klesl,“ uvádí Smutná. Menší nabídka pak podle ní žene ceny nahoru. „Majitelé rekreačních objektů na situaci pružně zareagovali. Z analýzy vyplývá, že inzerenti své nabídkové ceny měnili více než loni právě během sledovaného května,“ doplňuje Kořínková.

Extrémní zájem pro letošní sezonu potvrdil i majitel portálu České a Slovenské chalupy. „Letos díky pandemii koronaviru zaznamenáváme absolutní rekordy jak v počtu návštěv portálu a sjednaných pobytů, tak i množství nově registrovaných objektů. Evidujeme meziroční nárůst zájmu o 150 až 300 procent v měsících květen a červen,“ popsal Fix.

Skokany jsou Vysočina a Plzeňský kraj

Nemovitosti se v drtivé většině případů na Sreality.cz nabízejí v dobrém stavu. Jde je tedy bez dalších větších úprav hned začít využívat. „Právě u těchto nabídek jsme se podívali na jejich ceny za m2 a porovnali je. Mediánová cena stoupla až o 30 procent na Vysočině a v Plzeňském kraji, v Praze dokonce o 41 procent, což je dáno i stabilně nejnižší nabídkou tohoto typu nemovitostí v hlavním městě. Oproti tomu v žádaném Libereckém kraji stoupla mediánová cena jen o 1,6 procenta,“ vypočítává Smutná.

Reklama

Doporučované