Hlavní obsah
Online

Babiš: Nikdy jsem se zaměstnanců na maturitu neptal, nejsou nutné

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš, ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Česko: Premiér Andrej Babiš se domnívá, že nahrazení tradiční maturitní zkoušky úřední formou pomůže středoškolským studentům zvládnout stres a napětí, v jakém se kvůli pandemii nemoci covid-19 nacházejí. Ve svém pořadu Čau lidi v neděli zpochybnil potřebnost skládání tradiční maturity. Zaměstnavatelé podle jeho vlastních zkušeností maturitu nekladou na první místo, řekl.

Česko: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by rezignoval na svou funkci ministra zdravotnictví, pokud by se chystaná poradní skupina s epidemiologiem Petrem Smejkalem měla stát paralelním ministerstvem zdravotnictví při Úřadu vlády. Blatný ale věří, že se to nestane a že skupina mu bude spíše poskytovat nezávislá odborná stanoviska.

- Česko: Na Václavském náměstí se konala demonstrace. Policisté na náměstí pustila jen Pražany a lidi, kteří mají výjimku pro opuštění okresu. Několika autobusům s demonstranty nedovolila opustit regiony. Demonstrovalo se až do pozdního odpoledne. Podrobnosti ZDE.

- USA: Americký úřad FDA varoval před používáním léku ivermektin u pacientů s covidem. Přípravek užívaný k léčbě zvířat může způsobit vážné problémy, studie neprokázaly jeho účinnost na koronavirus.

- Německo: V Německu za sobotu přibylo 8103 nově potvrzených případů koronaviru a 96 úmrtí, uvedl dnes berlínský Institut Roberta Kocha.

Dění jsme sledovali i v sobotu:

  • Babiš: Ivermektin nemá nežádoucí účinky

    Premiér Andrej Babiš ve svém pořadu Čau lidi sdělil, že experimentální lék ivermektin nemá nežádoucí účinky. „Máme tady lék, který je velmi levný, jsou tady na něj pozitivní ohlasy. Byl použit na mnoha místech na světě, nemá nežádoucí účinky,“ vysvětlil premiér ve svém pořadu. „Je o něj velký zájem, tak proč bychom ho nemohli dát do ambulantní léčby,“ doplnil.

    Experimentální lék ale může být spojen s poškozením některých orgánů a je třeba s ním nakládat jako se zatím neschváleným lékem.

    „Není to lék, který by se měl rozdat všem, určitě ne,“ řekl dnes v Otázkách Václava Moravce České televize ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Uvedl, že sám by si jej nevzal. Varoval také před tím, aby si lidé pořizovali veterinární formu přípravku, která může být pro člověka velmi škodlivá.

  • Dva poslanci německé CDU/CSU čelí obvinění z výdělku na nákupu respirátorů

    Dva zákonodárci německé vládní konzervativní unie CDU/CSU oznámili rezignaci na parlamentní funkce kvůli podezřením, že vydělali na státních nákupech respirátorů. Informovala o tom v neděli agentura DPA. Kauza může podle médií ovlivnit výsledky regionálních voleb, které se konají za týden ve dvou spolkových zemích. Německo čekají letos v září také volby parlamentní.

    Z parlamentní frakce vystoupil v neděli poslanec Křesťanskodemokratické unie (CDU) Nikolas Löbel, který zároveň uvedl, že v srpnu se vzdá poslaneckého mandátu a v zářijových volbách už nebude kandidovat. Löbel čelí kritice, že jeho firma vydělala asi 250 000 eur (6,5 milionu Kč) za vyjednání kontraktu na respirátory ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

    Už v pátek rezignoval na místopředsednictví frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu poslanec Georg Nüsslein, který také řekl, že v zářijových volbách už nebude kandidovat. Tento člen strany CSU čelí podezření, že přijal úplatek 600 000 eur prostřednictvím konzultační firmy také za zprostředkování nákupu respirátorů. Případ vyšetřuje mnichovská prokuratura, Nüsslein obvinění odmítá.

  • Na Vysočině přibylo za víkend 883 nakažených, na jihu Čech za den 215

    Hygienici na Vysočině evidovali za víkend 883 nových případů koronaviru. Sedm pacientů s covidem-19 v regionu ve stejném období zemřelo. Vyplývá to z aktuálních informací, které v neděli v podvečer hygienici z Vysočiny zveřejnili na webu.

    Z Vysočiny, kde trvale žije přes půl milionu lidí, onemocnělo podle údajů hygieniků covidem-19 od začátku epidemie 58 169 osob. Nejvíc jich bylo v okrese Žďár nad Sázavou, a to 13 210. Za rok se z koronaviru uzdravilo na Vysočině 52 430 lidí. Od začátku epidemie v tomto kraji zemřelo 860 lidí, u nichž se nákaza prokázala. Nejvíce obětí si nemoc vyžádala na Havlíčkobrodsku, kde za posledních 12 měsíců zemřelo 206 pacientů s covidem.

    Na jihu Čech hygienici zaznamenali za posledních 24 hodin 215 případů koronaviru. Je to o 63 více než minulou neděli. Žádný pacient s covidem-19 nezemřel. Novináře o tom v tiskové zprávě informovala ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Počet aktivních pacientů v regionu se zvýšil na 9746.

    „V uplynulém devátém kalendářním týdnu jsme zaznamenali celkem 5044 nových potvrzených případů, týden předtím to bylo 3962 případů, tedy o 1082 méně. V mezitýdenním srovnání tedy vzrostl výskyt zhruba o pětinu,“ uvedla. Dodala, že nejvíce případů v neděli hygienici evidovali v kontaktu s rodinou. Tímto způsobem se nakazilo osm desítek lidí. Dalších 15 případů pochází ze školského prostředí. V kraji se kumulativně od začátku pandemie loni na jaře prokázala nemoc u 71 461 lidí. Vyléčilo se 60 579 Jihočechů. Od loňského března zemřelo v souvislosti s covidem-19 v kraji 1136 lidí.

  • Podle Babiše nejsou maturity nutné

    Premiér Andrej Babiš (ANO) se domnívá, že nahrazení tradiční maturitní zkoušky úřední formou pomůže středoškolským studentům zvládnout stres a napětí, v jakém se kvůli pandemii nemoci covid-19 nacházejí. Ve svém pořadu Čau lidi v neděli zpochybnil potřebnost skládání tradiční maturity. Zaměstnavatelé podle jeho vlastních zkušeností maturitu nekladou na první místo, řekl. S nápadem na úřední maturitu, tedy to, že by letos maturanti na maturitním vysvědčení mohli mít známky podle průměru za celé své studium střední školy, přišel premiér tento týden. Mnozí odborníci s tím nesouhlasí.

    „Zaměstnával jsem 35 000 lidí a nikdy jsem se na maturitu neptal. Zeptal jsem se: Máš schopnost učit se novým věcem? Máš schopnost a chceš pracovat? Máš nějaké cíle? Máš nějaké sny? Jsi urputný? Umíš cizí jazyky? Jaké máš zkušenosti, co jsi dělal mimo školu?“ vyjmenoval, co je podle něj při hledání zaměstnání podstatnější než maturita. Podle Babiše je potřeba vést o nutnosti maturity celospolečenskou debatu.

  • Dvoudenní akce s názvem Covide, nezlob mě se účastnilo přes 2000 lidí

    Více než 2300 otužilců se organizovaně vykoupalo o víkendu na různých místech České republiky. Účastnili se dvoudenní akce s názvem Covide, nezlob mě, kterou pořádal Turistický spolek Lipenska. Organizátoři budou usilovat o to, aby se 6. březen, kdy akce začala, stal oficiálně mezinárodním dnem otužilců. ČTK to řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

  • Rakousko stáhlo šarži vakcíny od AstraZeneca, vyšetřuje onemocnění a úmrtí

    Rakouský lékový regulátor (Basg) v neděli nechal stáhnout jednu šarži vakcíny od britsko-švédské společnosti AstraZeneca. Úřad prošetřuje dva případy možných závažných komplikací po podání látky v dolnorakouském Zwettlu (česky Světlá), uvedla agentura Reuters. Jeden z těchto případů je smrtelný.

    Stažení šarže úřad považuje za preventivní opatření. AstraZeneca uvedla, že poskytne při vyšetřování plnou součinnost.

    Případ se týká dvou žen, které podle rakouského tisku pracovaly jako zdravotní sestry v nemocnici ve Zwettlu a dostaly očkování ze stejné šarže. Jedna žena zemřela v důsledku vážných problémů se srážením krve, druhá je ve vážném stavu s plicní embolií.

    Více se dočtete zde: 

  • Itálie zvažuje zpřísnění restrikcí, proočkovat chce do léta

    Italská vláda zvažuje v souvislosti se zhoršující se epidemickou situací kvůli koronaviru zpřísnit opatření. Znamená to, že celá země by tak od poloviny března mohla být na tři až čtyři týdny označena za červenou zónu, tedy s nejpřísnějšími restrikcemi. Píší o tom v neděli italská média, která se odvolávají na ministra zdravotnictví Roberta Speranzu.

    „Druhá vlna (epidemie) stále neskončila, vidíme silný nárůst počtu nakažených kvůli novým variantám (viru), což nás vede k úvaze nynější opatření ještě zpřísnit,“ citoval Speranzu deník Corriere della Sera. Na otázku, zda vláda zavede celostátní uzávěru alespoň o víkendu, ministr řekl, že vláda epidemickou situaci sleduje a že přizpůsobí opatření novým variantám viru.

    Speranza v neděli také řekl, že do léta by mohli být očkováni všichni Italové, kteří o to projeví zájem. Očekává, že Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by mohla už 11. března schválit vakcínu společnosti Johnson & Johnson.

  • Policie v Praze zadržela několik demonstrantů

    Policie vyzvala k rozchodu odpůrce roušek a dalších protiepidemických opatření, kteří se v neděli v pozdním odpoledni znovu shromáždili na Staroměstském náměstí v Praze. Po dvou desítkách minut odpůrci vládních opatření proti koronaviru žádosti policie vyhověli. V souvislosti s protesty policisté do 15:00 zadrželi 17 lidí kvůli přestupku, jímž bylo neuposlechnutí výzvy nebo nerespektování vládních nařízení. Účastníci akcí, jichž bylo několik set, neměli povinnou ochranu nosu a úst.

    Původně ohlášených demonstrací na Staroměstském a předtím na Václavském náměstí se chtělo zúčastnit více než povolených 100 lidí. Mezi nimi je zřejmě i poslanec Lubomír Volný (dříve SPD).

    Více o dění v Praze zde: 

  • Stát pravděpodobně prodlouží termín pro podání daňového přiznání

    Stát o měsíc prodlouží termín pro podání daňového přiznání, uvedla v neděli Česká televize. V papírové podobě ho tak bude možné podat do 3. května, v elektronické verzi až do 1. června. V pondělí by o tom měla jednat vláda. Ta bude řešit i prodloužení nulové DPH u respirátorů o dva měsíce až do června.

    Lhůtu pro podání přiznání k dani z příjmu stát prodlužoval kvůli koronavirové krizi už loni. Úřady tehdy přijímaly přiznání bez sankce až do 18.srpna. Finanční správa celkem za rok 2019 evidovala zhruba 2,7 milionu daňových přiznání k daním z příjmů. Z toho 2,3 milionu od fyzických osob a 470 000 od firem.

  • Schillerová navrhne vládě prodloužit osvobození respirátorů od DPH

    Ministryně financí Alena Schillerová na svém uvedla, že navrhne vládě prodloužit osvobození respirátorů od daně z přidané hodnoty do 3. června.

  • Policie zadržela poslance Volného. Odmítal si nasadit roušku

    Policie po demonstraci na pražském Václavském náměstí zadržela jejího spoluorganizátora, nezařazeného poslance Lubomíra Volného. Uvedla to televizní stanice CNN Prima News. Důvodem bylo to, že si Volný podobně jako při svých vystoupeních ve sněmovně opakovaně odmítal nasadit povinnou ochranu obličeje, řekl televizi ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

  • Ve Vídni zatkli po protestech přes 40 lidí

    Demonstrace odpůrců protikoronavirových opatření, které se v sobotu večer konaly ve Vídni, následoval nebývalý počet zatčených a oznámení správních přestupků i trestních oznámení. Podle médií o tom v neděli informovalo ředitelství policie rakouského hlavního města.

    Policisté zadrželi celkem 42 účastníků protestů. Správních přestupků bylo ohlášeno více než 3000 a trestních oznámení šest desítek, sdělilo policejní ředitelství. Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer v neděli v této souvislosti vyčetl opoziční Svobodné straně Rakouska (FPÖ), která za protesty stojí, že vytváří atmosféru násilí. Svobodní reagovali obviněním policie ze záměrné eskalace napětí.

    Situace se podle agentury APA v sobotu vystupňovala po oficiálním ukončení protestní akce zorganizované v zábavním parku Prátru, při níž rozhořčené emoce podnítil předseda poslaneckého klubu FPÖ Herbert Kickel svým dalším kritickým projevem vůči protikoronavirové politice vlády. Následně se několik set odpůrců omezujících opatření, mezi nimiž byli podle policejního ředitelství výtržníci a pravicoví extremisté, vydalo na pochod ulicemi.

  • Izrael díky očkování otevírá hranice a uvolňuje omezení

    Izrael dnes po téměř dvou měsících otevřel hranice a zmírnil řadu protiepidemických opatření. Změny schválila vláda, informovala dnes agentura AFP. Pro očkované budou znovu otevřeny interiéry restaurací, v oblastech s nízkým výskytem nákazy začne prezenční výuka. Obnovena byla také osobní doprava na Ben Gurionově letišti. Uvolnění umožnila úspěšná očkovací kampaň, v rámci které dostala alespoň jednu dávku vakcíny už více než polovina obyvatelstva.

    „Je to skvělý den, pro lidi se zeleným pasem otevíráme restaurace, vracíme se k životu,“ uvedl premiér Benjamin Netanjahu, který se bude snažit na konci března obhájit mandát v parlamentních volbách. Zelený pas je potvrzením o očkování.

  • Havlíček: Testovat budou muset i malé firmy

    Povinné testování zaměstnanců by mělo brzy platit i pro malé podniky do 50 pracovníků a malé úřady. Povinnost by mohla začít od přespříštího týdne, klíčové bude fungování testování v následujících dnech. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Povinné testy by tak podle něj platily až pro 4,3 milionu lidí.

  • Etiopie obdržela první zásilku vakcíny, 2,2 milionu dávek

    Přes dva miliony dávek vakcíny AstraZeneca dorazily dnes do Etiopie, vyrobil je indický Serum Institute. Přednostně budou v druhé nejlidnatější zemi Afriky očkováni zdravotníci, informuje AFP.

  • Rakousko kvůli úmrtí pozastavuje očkování jednou šarží vakcíny AstraZeneca

    Rakouské úřady preventivně pozastavily očkování jednou šarží vakcíny AstraZeneca kvůli vyšetřování smrti jedné osoby a zdravotních problémů druhé, informuje The Guardian.

    Jedna 49letá žena zemřela na následky závažné poruchy srážlivosti krve, u 35leté ženy došlo k plicní embolii a aktuálně se zotavuje v nemocnici. „V současné době neexistují žádné důkazy o příčinné souvislosti s očkováním,“ uvedl rakouský Spolkový úřad pro bezpečnost v oblasti zdravotní péče (BASG).

    Švýcarský deník Niederoesterreichische Nachrichten a tisková agentura APA uvedly, že obě ženy byly zdravotními sestrami, které pracovaly na klinice ve Zwettlu.

  • Blatný pohrozil rezignací

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by rezignoval na svou funkci ministra zdravotnictví, pokud by se chystaná poradní skupina s epidemiologiem Petrem Smejkalem měla stát paralelním ministerstvem zdravotnictví při Úřadu vlády. Blatný ale věří, že se to nestane a že skupina mu bude spíše poskytovat nezávislá odborná stanoviska.

    „Ve chvíli, kdy by vznikl druhý ministr zdravotnictví, tak beze mě… Tak bych rezignoval,“ řekl ministr.

  • Blatný: Češi nedostanou vakcínu neschválenou evropskými úřady

    Prezident Miloš Zeman na požadavek premiéra Andreje Babiše požádal Čínu o čínskou vakcínu. Jedná se tak o druhý požadavek premiéra a prezidenta o neschválenou vakcínu Evropskou lékovou agenturou (EMA). Ministr zdravotnictví Jan Blatný pro Českou televizi zopakoval své dlouhodobé stanovisko, že dokud bude v čele resortu, výjimku Sputniku a čínské očkovací látce nedá.

    „Pakliže v čele resortu budu já, garantuji, že budeme schvalovat jenom bezpečné léky a v případě vakcín budeme chtít jejich schválení Evropskou lékovou agenturou,“ řekl Blatný v pořadu Václava Moravce. „Sputnik nebo jakákoliv jiná vakcína se bude používat ve chvíli, když bude schválena,“ doplnil. Blatný také řekl, že v případě, že evropské úřady vakcíny schválí, blokovat je nebude.

  • Hejtmani se shodli, že zákazy nikam nevedou

    Hejtmani se shodli na tom, že po roce, kdy pandemie covid-19 v Česku probíhá, žádné zákazy a nařízení příliš nikam nevedou. Lidé by se podle nich měli uvědomit, že situace se zhoršuje a že lockdown - tedy aby lidé omezili své kontakty - může pomoci.

    „Přál bych si, aby si to ti odmítači uvědomili,“ uvedl v pořadu Partie televize Prima ústecký hejtman Jan Schiller (ANO).

    „Po roce epidemie zákazy k ničemu nevedou. Opatření se musí dělat citlivě, musí být vysvětlována a lidé jim musí důvěřovat. Po roce chaosu a zmatků chápu, že lidé hledají důvěru někdy obtížně,“ prohlásil královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS).

    „Je to jen a jen na nás. Teď už se to dotýká každého nás, tak doufám, že zatáhneme za tu záchranou brzdu,“ řekla středočeská hejtmanka Petra Pecková (za hnutí STAN).

  • Blatný: Česko zasáhla britská mutace už v prosinci

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný přiznal, že kdyby v prosinci loňského roku tušil, že v Česku vypukla britská mutace, rozvolňování opatření by se nestalo. „Kdybych věděl, že už 7.12. se v Česku pohybuje britská mutace, tak bychom se chovali jinak, my jsme rozvolňovali - a pravděpodobně bychom šli přísnější cestou,“ řekl Blatný v pořadu Václava Moravce. Podle Blatného je nyní jedním z hlavních úkolů sekvenovat 1000 vzorků týdně, aby se předešlo masivnímu šíření dalších mutací.

Reklama

Hlavní zprávy