Hlavní obsah

Léto zázrak nepřineslo: Každá desátá restaurace v covidu skončila

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Čísla mluví jasně – 10 % restaurací, které fungovaly ještě před pandemií, dnes už nefunguje. A nezměnilo na tom nic ani léto, kdy je tradičně otevřeno víc podniků. Ti, kteří otevřeno mají, hlásí v průměru vyšší tržby.

Článek

Brněnský podnik Koishi Fish & sushi, pražská galerijní kavárna Café 1 nebo třeba šluknovská hospoda Na Hrázi. Místa, která dlouhé roky fungovala a kterým zlomila vaz vládní proticovidová opatření, letos v létě znovu neotevřela.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle dat společnosti Dotykačka, kterou využívá více než čtvrtina tuzemské gastro scény, je takových podniků zhruba deset procent. A to i přes poměrně rozjetou letní sezonu, během které je vždy otevřeno víc podniků než v zimě.

Situace se liší v regionech. Pouze Praha a Liberecký kraj se počtem otevřených provozoven vyrovnají předcovidovému únoru. Naopak čtvrtina podniků zůstala zavřená ve Zlínském, Plzeňském a Karlovarském kraji.

Rychlé občerstvení jede

Těm, kteří přežili a otevřeli, se ale daří. A to dokonce víc než loňské léto. Podle Dotykačky mají v polovině července tržby na 150 procentech předcovidových hodnot. Loni, ve stejném období to bylo 135 procent.

To, jestli svítí slunce, nebo je deštivo, může způsobit rozdíly v řádu desítek procent.
Petr Menclík, ředitel Dotykačky

„Důležité je ale říci, že na výši tržeb má ohromný vliv počasí. To, jestli svítí slunce, nebo je deštivo, může způsobit rozdíly v řádu desítek procent,“ dodává Petr Menclík ředitel společnosti Dotykačka. Za červen tak otevřené podniky hlásí v souhrnu o 22 procent vyšší tržby než loni.

Nejvíc se podle dat z pokladen daří kavárnám a rychlým občerstvením. Těch nyní funguje o 15 procent víc, než když do Česka přišel covid. A díky sportovním událostem typu Euro či olympiáda se daří i sportbarům. Funguje jich stejně jako loni, tržby ale mají dvojnásobné. Nejhůř jsou pak na tom kluby a diskotéky.

Situace je pozitivnější než minulé léto a postupně i opadá obava z dalších lockdownů.
Luboš Kastner, člen AMSPŽ ČR

„Situace je pozitivnější než minulé léto a postupně i opadá obava z dalších lockdownů,“ říká Luboš Kastner člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Kuchaři – nedostatkové zboží

Restaurace si ale stěžují na to, že chybí personál. Právě to je v tuto chvíli největší brzdou české gastronomie. Například plzeňské Pivstro oznámilo, že právě kvůli tomu v září zavře.

Nezbývá, než to poprvé po pěti letech vzdát. K poslednímu srpnu zavíráme.
Alžběta Vlčková, provozovatelka Pivstra

„Na situaci jsme reagovali ihned hledáním nových posil, ale po šikovných kuchařích se slehla zem. Neslehla – mnoho z nich si pravděpodobně našlo práci mimo gastronomii, zjistili, že 5denní pracovní týden má své výhody a už se pravděpodobně do oboru nevrátí. Po dvouměsíčním hledání nemáme nikoho a výpovědní doby se blíží přímo závratně. A tak nám nezbývá, než to poprvé po pěti letech vzdát. K poslednímu srpnu zavíráme Pivstro,“ píše na Facebooku Alžběta Vlčková, spolumajitelka Pivstra.

Reklama

Doporučované