Hlavní obsah

Letohrad chce letos zahájit obnovu oranžérie a zámecké zahrady

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Město Letohrad na Orlickoústecku by v letošním roce mělo zahájit obnovu zámecké zahrady a bývalé oranžerie.

Článek

Město projekt připravuje řadu let, první studie vznikla před více než deseti lety. O dotace město žádalo třikrát neúspěšně, uspělo napočtvrté, od roku 2019 má slíbenou evropskou dotaci. Práce v bývalém objektu oranžérie chtěla radnice zahájit loni na podzim, ale nepodařilo se jí dokončit výběrové řízení.

„Letos určitě začneme obojí. Úřadování kolem toho je zdlouhavé. Akci jsme rozdělili na dvě zakázky. U oranžerie nám posuzovatel dotací neschválil vybraného dodavatele, vypisujeme proto nové výběrové řízení. U zahrady máme výběrové řízení připravené, čekáme až nám posuzovatel dotací schválí zadávací podmínky,“ řekl místostarosta Martin Hatka.

Náklady na investici budou kolem 25 milionů korun, větší část uhradí evropská dotace. V oranžérii s interiérovou kašnou má být polovina budovy pro expozice bonsají, citrusů a kaktusů a polovina pro faunu.

Areál zahrady je rozdělen na odpočinkovou, sportovní, vzdělávací a herní část. Má v ní být růžová zahrada s bylinkami a voliéry s ptactvem, naučný labyrint s maketami pamětihodností. Podle návrhu tam bude také ovocný sad s původními starými odrůdami. V plánu je prostor pro děti, kde bude hřiště, houpačka a prostor pro skok daleký.

Před zámkem budou trvalkové záhony a trvale zelené keře, u vstupu na terasu okrasné jabloně. Volná trávníková plocha před zámkem bude opatřená kamennými obrazci, místo bude sloužit pro pořádání koncertů.

Raně barokní zámek byl přestavěn v druhé polovině 17. století ze starší tvrze. Na zámek navazuje anglický park z let 1820 až 1830 s kašnou, umělou jeskyní o délce 25 metrů, empírovým altánem a vyhlídkou na Podměstí. V místě parku býval původně rybník.

Reklama

Doporučované