Hlavní obsah

Letohrad plánuje úpravy historického náměstí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Letohrad na Orlickoústecku plánuje úpravy historického náměstí. Má hotové dvě varianty studie, představí je veřejnosti 19. května. Náklady na celý projekt odhaduje na 40 až 50 milionů korun.

Článek

„Naše náměstí nemá všechny plochy tak dobře uspořádané. Chodec je tady hodně utlačován. Náměstí je jedno velké parkoviště. Nějaká možnost parkoviště zůstane, ale sníží se na dvě třetiny kapacity současných míst,“ řekl starosta Petr Fiala (Sdružení pro Letohradsko) .

Autoři studie navrhují výsadbu nových stromů, lavičky, herní prvky v pěší zóně, vodní prvky před kostelem a fontánu před zámkem. Na straně u malého podloubí, kostela a zámku by měla být plocha spíš využívána chodci, aby podle starosty nemuseli lidé kličkovat mezi auty. Pražská kancelář Hlaváček architekti navrhla dvě varianty.

„Představíme je lidem. Hlavní rozdíl je, jestli u malého podloubí má být jednosměrný vjezd, nebo vjezd a výjezd samostatně,“ řekl starosta.

Náměstí protíná silnice druhé třídy, podle starosty tam auta jezdí umírněně, protože náměstí je na kopci. Směrem k Pavlištově bráně je úzké hrdlo, což řidiči dobře vědí, dodal starosta.

„Spíš se nám jedná o okolní plochy. U zámku je starý šeredný asfalt, ten by se také měnil do rozumnější podoby. Projekt je šetrný k životnímu prostředí, zadržuje a využívá dešťovou vodu,“ řekl Fiala.

Zastupitelé by měli 23. června rozhodnout, kterou variantu město nechá provést. Po novém roce by starosta chtěl mít hotovou projektovou dokumentaci a připravené podklady pro žádost o dotaci z evropských fondů.

Václavské náměstí v Letohradě má obdélníkový tvar, jeho rozměry jsou 140 na 50 metrů. Na delších protilehlých stranách jsou měšťanské domy s podloubím z období baroka. Po požáru v 19. století prošly výraznějšími dobovými opravami. Na náměstí je Mariánský sloup, zámek, kde sídlí muzeum, a vedle stojící barokní kostel sv. Václava.

Reklama

Doporučované