Hlavní obsah

Letos by měla být vypsána soutěž na studii pozemků v Letňanech

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Praha ve spolupráci se státem letos plánuje dokončit zadání a vypsat soutěž na vytvoření studie, která navrhne budoucí podobu zástavby na městských pozemcích v okolí metra Letňany.

Článek

ČTK to dnes řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09). Studie bude sloužit také jako podklad pro nutnou změnu územního plánu. O pozemky magistrát a stát vedly spor, premiér Andrej Babiš (ANO) tam chce postavit areál pro úředníky.

„Zadání by mělo být letos hotové a do dvou let by měla být změna územního plánu,“ řekl náměstek. Již dříve uvedl, že se se státem daří jednat o podobě zadání soutěže. Hlaváček se nebrání tomu, aby na pozemcích byly i budovy úřadů, když budou doplněny o bydlení a další funkce. „Na tom, že tam nebude jenom bydlení, ale i nějaká práce, tak na tom není nic špatného,“ řekl. Město v oblasti prosazuje i stavbu nové nemocnice.

Do rozvojového území Letňany-Kbely patří i soukromé pozemky, novou čtvrť tam plánuje stavět PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera na místě nynějšího sportovního letiště a transformace čeká i areál Avie Letňany. Hlaváček dnes řekl, že pokud by jednání se státem selhala, magistrát může v přípravě na studii pracovat samostatně.

Premiér Babiš v minulosti vyzval vedení magistrátu, aby svoje pozemky v Letňanech převedlo na stát kvůli vybudování areálu pro tisíce státních úředníků. Město pod vedením primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se tomu bránilo, Hřib odmítl myšlenku „úřednického ghetta“ a převedení pozemků na stát podmínil řadou podmínek, například finančním příspěvkem na dokončení městského okruhu. Babiš loni uvedl, že stát městu 60 miliard na okruh přispěje. Součástí vyjednávání jsou i směny budov a pozemků mezi městem a státem.

Reklama

Související témata:

Doporučované