Hlavní obsah

Letos EET ano, příští rok zase ne. Drobní podnikatelé možná budou evidovat jen pár týdnů

Karel Havlíček z AMSP: Skupina těch nejmenších má šanci, že se EET nezúčastní. Ale ne letos.

 

Reklama

Živnostníci s nejmenšími obraty může potkat absurdní povinnost. Pořídit si pokladní zařízení a od prosince začít evidovat s vědomím, že od příštího roku se budou moci EET vyhnout.

Článek

Andrej Babiš přišel s pozměňovacím návrhem k elektronické evidenci tržeb, který by měl být účinný od příštího roku. Pokud si drobní podnikatelé zažádají o paušální daň, vyhnou se EET. Týkat by se to mělo fyzických osob s obratem v řádech nízkých statisíců ročně.

Jenomže podnikatelé v pohostinství a ubytování, kteří se musí zapojit v první fázi elektronické evidence tržeb, mají smůlu. Budou se muset v prosinci zaregistrovat a teprve až v příštím roce zažádat o paušální daň a vlastně si tak zažádat o výjimku z evidence. Pro ostatní drobné podnikatele už bude platit, že s žádostí o paušál budou automaticky vyjmuti z povinnosti evidovat.

„Pravděpodobně to tak bude, je otázka, jestli se na ně nebude vztahovat určitá retroaktivita, já to skutečně teď nedokážu takto legislativně popsat. Pro nás je důležité to, že se o tom v tuto chvíli jedná, byť co si budeme nalhávat, je to skutečně pozdě,“ řekl Seznamu Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků, který se na návrhu podílel.

Není to žádná výjimka z EET, říká Babiš.

Sobotka: panika na Ministerstvu financí

Pozměňovací návrh, s kterým Andrej Babiš šel ve středu na jednání koaliční rady, počítal s touto možností pro podnikatele s obratem do 250 tisíc korun s tím, že o této hranici se může ještě jednat. Změna by se podle odhadů Havlíčka měla týkat tisíců až několik desítek tisíců nejdrobnějších podnikatelů.

Kromě nich Andrej Babiš jednal i o výjimce pro provozovatele e-shopů. I ti by se nakonec mohli elektronické evidenci tržeb vyhnout.

Proč se EET může vyhnout e-shopům.

Reklama

Doporučované