Hlavní obsah

Letos padne rekord v počtu silných hurikánů, říká hydrolog

Rozhovor s Jakubem Langhammerem.

 

Reklama

„V letošní sezoně patrně padne rekord, protože za sebou máme tři hurikány, které dosáhly kategorie čtvrté a vyšší. To je poměrně neobvyklé,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy proděkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, profesor Jakub Langhammer.

Článek

Hurikán Irma je podle Langhammera mimořádný. Sice ve srovnání s minulostí nedosahuje absolutních extrémů, ale jeho výdrž, ničivá síla a rozsah způsobují enormní škody. Zasahuje totiž obydlené oblasti rozvinutého světa. Celý vír má šířku kolem 700 kilometrů. Hurikán navíc s sebou nese obrovské vodní masy, které způsobují rozsáhlé záplavy.

Irma je devátou tropickou cyklónou letošní hurikánové sezony, bouře ale k této části světa patří. Český hydrolog nicméně připomněl výzkum amerických a dánských vědců, který ukázal, že se za posledních 90 let téměř zdvojnásobila frekvence výskytu právě těchto velkých bouří. „Tedy ne to, že by byly extrémnější, ale hromadění velkých událostí do jedné sezony způsobuje jejich ničivou sílu,“ uvedl.

Je rozumné, aby se civilizace rozpínala i do oblastí, které často sužují hurikány? Kolik jich v historii dosáhlo pátého stupně a co se oproti minulosti změnilo? Na to se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované