Hlavní obsah

Letos poprvé vyjel expres Pálava-Podyjí, nejezdil kvůli koronaviru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V sobotu ráno letos poprvé vyjel z Brna oblíbený cykloturistický speciální vlak Expres Pálava-Podyjí. Dosud nejezdil kvůli omezení turistiky v souvislosti s covid-19.

Článek

„V Brně do něj nastoupilo kolem tří desítek lidí,“ řekl Květoslav Havlík, mluvčí společnosti Kordis, která je koordinátorem integrovaného dopravního systému v kraji.

Speciální vlak vyráží v turistické sezoně ráno z Brna a přes Pálavu zajíždí do znojemského Podyjí. Večer se pak zase vrací zpět. „Výhodný je tak především pro dvě skupiny turistů. Pro ty jedoucí z Brna na Pálavu, pro které zajišťuje nejkratší a nejluxusnější spojení s Valticemi i Mikulovem, a také pro ty, kteří jedou směrem od Hodonína - a ty poměrně rychle převeze do Podyjí,“ uvedl Havlík. Doplnil, že dnes ráno do vlaku nasedlo v Brně kolem 30 lidí. Jde o první jízdu, později by jich tak podle něho mělo být více.

„Souprava je třívozová, koncipovaná tak, aby pohodlně přepravila zhruba 150 cestujících a 45 kol. Z uplynulých let víme, že kapacita bývá za pěkných dní naplněna,“ řekla ČTK mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová, společnost expres vypravuje.

Expres Pálava-Podyjí jezdí v sobotu, neděli a ve svátky, začíná vždy kolem Velikonoc. Poslední jede koncem září. Kvůli pandemii koronaviru ale letos vyjel poprvé až dnes, jinak by začal jezdit 10. dubna.

Pálava i Podyjí jsou oblíbenými turistickými destinacemi, lidé sem jezdí za vínem nebo za cykloturistikou. Oblasti každoročně přivítají desítky tisíc turistů.

Reklama

Doporučované