Hlavní obsah

Letos skončí stovky cestovních kanceláří, říká šéf té největší

Podle šéfa DER Tourstik EE mají lidé letos hodně zvážit, komu svěří své peníze za cestování.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Krachy cestovních kanceláří, které mají své klienty v zahraničí a pády další stovky cestovek. Takhle vidí letošní sezonu šéf těch největších – Jiří Jelínek ze skupiny DER Touristik EE, pod kterou patří i Exim Tours a Fischer.

Článek

Dosud v Česku kvůli covidu zkrachovaly více než dvě stovky cestovních kanceláří. Jenže tohle číslo může být daleko vyšší.

Cestovní kanceláře jsou totiž pod tlakem a vědí, že v létě musí prodat maximum. Nejpozději do konce srpna je navíc čeká proplácení voucherů, které vydávaly jako náhradu za zrušené zájezdy a které je dosud držely nad vodou. Celkem jich cestovní kanceláře vydaly za 2,5 miliardy korun.

„Pro většinu cestovních kanceláří je to velký zásah do jejich cashflow. Bude to napjaté a pro ty malé už nebude mít smysl vůbec pokračovat a být cestovní kanceláří – pokud tedy nemají speciální produkt. Mohou to být ještě stovky cestovních kanceláří, které skončí, ale je těžké říct, že jich bude 100, 200, nebo 300,“ říká Jiří Jelínek předseda představenstva skupiny DER Touristik EE, pod kterou patří mimo jiné Exim Tours a CK Fischer.

Léto plné krachů

Léto tak podle Jelínka může být opět návratem k době, kdy padají cestovky a jejich klienti zůstávají v cizině. „Ty krachy se mohou stát daleko víc než v letech předešlých,“ dodává Jelínek.

Problém s blížícím se proplácením voucherů si uvědomuje i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

„Máme signály, že řada lidí sice ví, že nebude letos cestovat, ale nechává si poukaz prodloužit na další rok. Je to jenom o dohodě s cestovní kanceláří, jestli si klient prodlouží voucher a jeho platnost na příští rok, anebo jestli bude chtít proplatit příslušnou částku,“ říká prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek s tím, že pokud by cestovní kanceláře nebyly schopné peníze vracet, chce hledat společnou cestu s vládou a ministerstvy. „Vidíme spíš cestu dlouhodobých půjček ze strany státu,“ říká Škrabánek.

Cestovek je stále dost

Podle Jelínka ale není pomoc státu řešení. „Upřímně si myslím, že ten počet cestovních kanceláří přepočítáno na hlavu je v Česku daleko větší než třeba v Německu. Dojde k regulaci a ano, některé subjekty to nepřežijí, ale já si nemyslím si, že by stát do toho měl vstupovat,“ dodává Jelínek.

Skupina DER Touristik EE, pod kterou spadají i Fischer a Exim Tours chce situaci řešit s předstihem. „Vnímáme, co se děje, že jsou tu cestovní kanceláře, které vydaly jiné vouchery. I proto jsme se rozhodli, že začneme sami obvolávat naše klienty s vouchery už během června a pokud nebudou chtít ten voucher využít, tedy nebudou chtít cestovat, první peníze budeme vracet už v červnu a nebudeme čekat až na zákonem stanovenou lhůtu – tedy do 31. srpna. Přijde nám, že je to fér a nechceme být spojovaní s tím, že někdo nechce vracet peníze, bude prodlužovat vouchery a podobně,“ říká Jelínek s tím, že v případě skupiny DER Touristik mají v tuto chvíli klienti vouchery v hodnotě vyšších stovek milionů korun.

„Věříme, že bude chtít vycestovat většina lidí – tipoval bych, že 60 procent plus z nich bude chtít vycestovat,“ dodává Jelínek s tím, že výplata i stovek milionů korun nebude pro skupinu problém.

„Nebudeme chtít nic od státu půjčit. Myslím si, že než by to trvalo dost dlouho a než by se to vyřešilo a klienti by museli dlouho čekat. Musíme si to vyřešit sami, “ dodává Jelínek.

Reklama

Doporučované