Hlavní obsah

Letošní akce ve znamení dohánění těch loňských. Čeho se snad už dočkáme?

Foto: Profimedia.cz

Festival si za jistých opatření užili v půlce září lidé v Hamburku.

Reklama

Přehoupnout se do nového roku s čistým štítem se nepovedlo. Koronavirus nezmizel, a do roku 2021 tak s sebou táhneme i velké neuskutečněné plány. Na jaké odložené události se svět (snad) může letos opravdu těšit?

Článek

Zcela střízlivě a realisticky lze předpokládat, že konání jakékoli větší akce je přímo závislé na stavu pandemie. Za nejdůležitější a zásadní světlý bod roku 2021 lze považovat událost, která už více či méně slavně v jednotlivých zemích probíhá – očkování. Do vakcinace se některé evropské země pustily už na konci minulého roku. Představa společného piva s přáteli pod pódiem s živou hudbou se začíná podobat spíš hmatatelné naději než naprosté utopii.

Hudba

Pro hudební festivaly skončil rok 2020 už v dubnu. Jedno zrušení akce následovalo druhé a lidé nyní se zatajeným dechem nakupují lístky na letošní ročníky, které se však neobejdou bez nutných opatření. Festivalovou sezónu by měly zachránit například termo skenery a interaktivní náramky, které vibrací dávají návštěvníkovi najevo, že nedodržuje dostatečný sociální distanc. Počítá se i s rychlotesty na místě. Lisa Meyer, zakladatelka festivalu Supersonic v Birminghamu, pro The Guardian předpovídá, že budoucnost festivalů pro rok 2021 spočívá v hybridním modelu, který pomůže překlenout propast mezi virtuální sezonou a návratem k normálu v roce 2022 či 2023.

Británie pro rok 2021 zatím potvrdila festivaly Download, Isle of Wight a Reading a Leeds. Konání očekávaného Glastonbury se nakonec potvrdilo na konec července.

Za poslední čtvrtstoletí se do srdcí milovníků festivalů nesmazatelnou fixou zapsal budapešťský Sziget, který se ze studentské akce rozrostl v jeden z největších světových hudebních festivalů. Předběžné konání je v plánu na srpen, pořadatelé však zatím namísto koupě lístků nabízejí zápis na čekací listinu.

Hudební svět byl v loňském roce poprvé po desítkách let ochuzen i o oblíbenou soutěž Eurovision Song Contest. Hostitelem posunutého ročníku se letos stane nizozemský Rotterdam.

Politika

Na událost, která ve světě obdoby nemá, se každoročně těší Britové – panovnice Alžběta II. oslaví 21. dubna půlkulatiny a její choť, princ Filip, o necelé dva měsíce později rovných 100 let. Oslavy 94. narozenin Jejího Veličenstva v loňském roce poznamenal koronavirus natolik, že sama královna tehdy tradiční vojenskou přehlídku označila za „nevhodnou“. A není jasné, zda se podívaná Británii a příznivcům královské rodiny naskytne aspoň letos. Oficiální oslava narozenin se tradičně pořádá druhý červnový víkend.

Zásadní událostí z politického dění bude pro celý svět bezpochyby inaugurace nového amerického prezidenta Joea Bidena, který se 20. ledna stane 46. prezidentem USA. Skončí tak čtyři bouřlivé roky vlády Donalda Trumpa, naposledy poznamenané násilím spáchaným v Kongresu 6. ledna.

Vzhledem k tomu, že veškeré jeho snahy právní cestou zvrátit výsledek voleb skončily neúspěchem, dá se očekávat, že rok 2021 dosluhující americký prezident stráví tam, kde je mu nejlépe – na golfovém hřišti. Inaugurace jeho nástupce by měla proběhnout vzhledem k nedobré pandemické situaci i náladě ve společnosti virtuálně. Samotného ceremoniálu i následného tradičního průvodu se podle organizátorů namísto stovek tisíc lidí zúčastní jen omezený počet přihlížejících a formát obou událostí dozná náležitých změn.

Film

Do kin by se konečně mohlo dostat poslední dobrodružství Daniela Craiga v roli agenta 007. Zprávy o zrušení premiéry nového Jamese Bonda krutě zasáhly kinematografický průmysl. Podle oficiálního twitterového účtu Jamese Bonda je premiéra odložená na duben 2021, aby ji „mělo šanci vidět publikum po celém světě.“

V srpnu 2020 se mělo začít točit pokračování veleúspěšného sitcomu Přátelé. Matthew Perry, který ztvárnil roli Chandlera Binga, tehdy uvedl, že natáčení bylo kvůli pandemii přeloženo na březen příštího roku. Kdy bude díl vysílán, je zatím ve hvězdách.

Sport

Asi největší otazník visí nad konáním letních olympijských her v Tokiu. Když představitelé japonského a Mezinárodního olympijského výboru v březnu konečně přijali porážku a odložili olympijské hry na rok 2020, předpokládalo se, že během jednoho roku bude pandemická situace mnohem lepší. Japonské úřady však v posledních dnech hlásí prudký nárůst onemocnění a epidemická situace v zemi vycházejícího slunce je nejhorší od začátku pandemie. Japonsko i MOV s olympiádou napevno počítají a veškeré přípravy probíhají dále. Tokio totiž třetí šanci nedostane. Vzhledem k tomu, že jsou v sázce miliardy dolarů na televizní práva a sponzorství, vše nasvědčuje tomu, že letní hry zahájí 23. července.

Další velkolepou sportovní událostí, která musela být kvůli koronaviru přesunuta, je fotbalové mistrovství Euro 2020. Pod označením 2021 se slavná fotbalová událost uskuteční ve 12 evropských městech od Bilbaa po Baku v období od 11. června do 11. července.

Reklama

Doporučované