Hlavní obsah

Letošní bílé bude mimořádné. Ale změna klimatu změní v Česku byznys s vínem

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní bílá vína budou mimořádná, shodla se dnes Unie enologů sdružující vinaře z celého Česka. Jenže vinaři, kteří se dívají dál než několik měsíců dopředu, musí vnímat i jiné prognózy – od klimatologů.

Článek

Podle nových poznatků Akademie věd bude během dvaceti let vhodné klima pro pěstování vína po celé republice, nejen ve vinařských oblastech, ale i ve vyšších nadmořských výškách.

Server iRozhlas.cz citoval z nových výpočtů a map Huglinova indexu, který vytvořili vědci z CzechGlobe – Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Rok od roku je větší sucho. To má vliv na kvalitu hroznů, ale hlavně na výnosy. Každý rok víno dozrává dříve a dříve.

Růst teplot ale netrápí jen místní pěstitele vína. Ohrožuje i slavnou rakouskou odrůdu suchého bílého vína Grüner Veltliner a tamní vinaři se obávají, že budou muset přesedlat na víno červené. Tomu teplé klima prospívá, zatímco bílé víno připravuje o svěžest a jeho jemné aroma. V Rakousku už se osud vína stal předmětem debat ve vládní koalici.

Čím vyšší teplota, tím vyšší obsah cukru a alkoholu v hroznech, což se následně projevuje na jakosti vína. To vinařům způsobuje potíže, protože od roku 1880 se v alpské zemi teploty zvýšily o dva stupně, což je více než dvojnásobek celosvětového průměru.

Grüner Veltliner představuje zdaleka nejvýznamnější odrůdu v Rakousku, pěstuje se na více než třetině jeho vinic a je také nejčastěji vyváženou odrůdou.

Jaké bude letošní víno

Bílé hrozny z letošní sklizně jsou mimořádně kvalitní, vína z nich mají šanci dosáhnout kvality ročníku 2013. Mošty vykazují výborné parametry, především nízké hodnoty pH a ideální poměr kyseliny vinné a jablečné. Dokonce i obsah výživových parametrů letos až na výjimky obstál na jedničku s hvězdičkou. Mladá vína vykazují krásnou svěžest a aromatiku odrůdově typickou.

Předseda Unie enologů Mojmír Baroň

Vinaři ale zatím necítí potřebu změnit svůj byznys tak palčivě, jako to vidí klimatologové. Pracují dál s odrůdami, pro které změna klimatu představuje nebezpečí. Kdo se nyní chystá vysadit tradiční bílé odrůdy, jako je Müller Thurgau nebo Sylvánské zelené, může být v příštích letech kvalitou úrody zklamaný.

„Zatím jsme se tomu moc nevěnovali, ale do budoucna musí člověk opravdu zvážit, co bude vysazovat,“ cituje iŽurnál vinaře Čeňka Osičku z Velkých Pavlovic.

Bílá vína, která klimatická změna ohrožuje víc (červeným odrůdám naopak svědčí), tvoří většinu prodeje moravské produkce, u některých vinařů se blíží dokonce k 90 procentům.

Reklama

Související témata:

Doporučované