Hlavní obsah

Letošní Brno Art Week přenesli pořadatelé do on-line prostředí

Foto: MUNI

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní ročník festivalu Brno Art Week přesunuli organizátoři do on-line prostředí. Zájemci tak mohou z domova sledovat komentované prohlídky děl či rozhovory s umělci.

Článek

Cílem je zprostředkovat lidem umění v situaci, kdy jsou galerie, muzea i umělecké školy zavřené. Brno Art Week potrvá do neděle.

„Letošní festival jsme mohli úplně zrušit, nebo přesunout do on-linové verze. První verze nedává smysl, protože umění nutně nepotřebuje kamenné instituce,“ uvedla spoluorganizátorka Marika Kupková.

Součástí festivalu jsou třeba „artové rozcvičky“, což si zájemci mohou představit jako klasické cvičení spojené s performativním uměním. Program nabízí také záznamy komentovaných prohlídek uměleckých děl. Patří mezi ně sochy ve veřejném prostoru, které jsou buď v centru města, nebo v areálu Univerzitního kampusu Bohunice, ale také graffiti či galerie fungující ve výkladních skříních.

Brněnské galerie vybraly publikace o umění, které v průběhu celého týdne představují prostřednictvím pořadu Listování. Mezi vybraná díla patří například ilustrovaná kniha Jak se dělá galerie. Čtenáři se například dozví, jaké poklady schraňoval na Pražském hradě císař Rudolf II., anebo že i rozestlaná postel a žralok naložený v lihu se dají považovat za umělecká díla.

Festival zaměřený na výstavy, prohlídky, a přednášky se letos odehrává v Brně pojedenácté. Pravidelně se do ní zapojují instituce jako Dům umění, Moravská galerie a Fait Gallery společně s uměleckými školami a menšími galeriemi. Organizátory letošního ročníku jsou brněnské turistické informační středisko a jeho galerie s Katedrou výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Program lze najít na webu www.brnoartweek.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované