Hlavní obsah
Online

Vojtěch s návrhem na rozšíření pravomocí neuspěl, na řadě je Hamáček

Tisková konference vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku přibylo 44 nových případů nákazy nemocí covid-19 na celkových 7799. Počet zemřelých s covid-19 se zvýšil na 251. Vyléčilo se celkem 3786 lidí.

- Vláda přerušila projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministerstvo vnitra do čtvrtka připraví návrh dalšího postupu novely ústavního zákona o bezpečnosti ČR.

- Vláda v pondělí schválila odložení elektronické evidence tržeb pro všechny vlny do konce letošního roku. Malé společnosti s ručením omezeným postižené šířením koronaviru budou mít také nárok na jednorázový příspěvek 500 korun denně.

Nedělní dění jsme sledovali v této online reportáži:

  • Česko kvůli koronaviru daruje Itálii 500 000 roušek

    Česko daruje Itálii 500 000 roušek z rezervy Ministerstva zdravotnictví. O dnešním rozhodnutí české vlády informoval na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Itálie je jednou z nejvíc zasažených zemí koronavirem. V zemi bylo zaznamenáno zhruba 212 000 případů nákazy a 29.000 nakažených zemřelo.

  • Kabinet od 11. května ruší pracovní povinnost studentů medicíny

    Vláda s účinností od 11. května zrušila pracovní povinnost, kterou měli uloženou studenti závěrečných ročníků zdravotnických oborů. Novinářům to po dnešním zasedání kabinetu řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Studenti podle něj mohou v zařízeních, kde dosud působili, zůstat nadále na dobrovolném základě či na základě pracovních dohod.

  • Jen přes přechody budou Češi jezdit za hranice nejméně do 13. 6.

    Vláda na návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) prodloužila v souvislosti s epidemií koronaviru nového typu ochranu vnitřních hranic do 13. června. Od 11. května začnou současně pro všechny fungovat hraniční přechody, které zatím slouží pouze pendlerům a kamionům, informovalo dnes Ministerstvo vnitra. Rovněž se za týden zpřístupní vybrané přechody pro železniční dopravu.

  • Program na podporu nájmů připraví ministr Havlíček do týdne

    Stát podnikatelům postiženým v souvislosti s koronavirem přispěje 50 procent na nájem. Nájemce zaplatí pětinu a 30 procent majitel. Program bude na tři měsíce od 1. dubna do 30. června. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), který má do týdne program připravit.

  • Vojtěch o novele zákona o veřejném zdraví

    „Měli bychom oddémonizovat ten návrh zákona a jsem přesvědčený, že tak, jak je navržený, se nijak neoddaluje od právního rámce,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že otázkou diskuse na dnešním jednání vlády byla forma. Nyní návrh v rámci novely ústavního zákona o bezpečnosti ČR zpracuje Ministerstvo vnitra. „Já s tím nemám v principu problém. Pro mě je klíčová ochrana lidského zdraví,“ dodal Vojtěch s tím, že hlavní myšlenkou je v novele zahrnout vznik „nového stavu pandemie“, který by nespadal pod stav nouze.

  • MPSV žádá kvůli ošetřovnému pravidla, kdy děti nemusí zpět do škol

    Ministerstvo práce žádá resorty školství a zdravotnictví o stanovení jasných pravidel, za kterých děti nemusí nastoupit zpět do otevíraných školek či škol. Podle toho pak upraví vyplácení ošetřovného zaměstnancům. Novinářům to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní by ošetřovné měli dál dostávat rodiče, kteří by nemohli potomky kvůli riziku nákazy do škol či školek posílat.

  • O dotaci Technologie COVID-19 se od rána přihlásilo 83 projektů

    Do programu Technologie COVID-19 se od rána registrovalo 83 projektů s celkovou požadovanou dotací 409 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na program vyčlenilo 300 milionů korun, ale je připraveno další peníze přidat. ČTK o tom dnes informovala mluvčí MPO Štěpánka Filipová. Program je určen malým a středním firmám, zejména na nákup strojů a zařízení pro zahájení výroby zdravotnických prostředků a pomůcek osobní ochrany nebo na likvidaci infekčního odpadu. Výzva je zaměřena na projekty související s bojem proti šíření koronaviru.

  • Vláda přerušila projednávání rozšíření kompetencí Ministerstvu zdravotnictví

    Vláda přerušila projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministerstvo vnitra do čtvrtka připraví návrh dalšího postupu novely ústavního zákona o bezpečnosti ČR. Uvedl na Twitteru ministr vnitra Jan Hamáček.

    Přečtete si, jaké pravomoce chtěl získat ministr zdravotnictví:

  • Ošetřovné OSVČ se zvýší ze 424 na 500 Kč za den

    Ošetřovné pro živnostníky kvůli uzavřeným školám či sociálním službám se zvýší ze 424 na 500 korun na den, a to od dubna. Vyšší částka se bude vyplácet nejdéle do konce června. Dostat ji mohou rodiče dětí do 13 let i starších školáků s postižením či lidé, kteří se po zastavení provozu sociálních služeb starají o starší či handicapované členy domácnosti. Podle informací ČTK to dnes schválila vláda.

  • Vláda schválila podporu 500 Kč denně i malým firmám

    Malé společnosti s ručením omezeným postižené šířením koronaviru budou mít nárok na jednorázový příspěvek 500 korun denně. Jde tak o obdobou podporu, kterou nedávno získali osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Návrh zákona dnes schválila vláda a Sněmovna by o něm měla jednat ve stavu legislativní nouze. V tiskové zprávě o tom informovalo Ministerstvo financí. Příspěvek by měla stejně jako u OSVČ vyplácet Finanční správa, za období od 12. března do 8. června by mohlo jít až o 44 500 korun.

  • FN Ostrava využívá při léčbě covid-19 i krevní plazmu vyléčeného

    Lékaři Fakultní nemocnice Ostrava se snaží už 14 dní i s pomocí krevní plazmy od člověka vyléčeného z koronavirové nákazy zlepšit stav pacienta s těžkým průběhem covid-19. Muž je hospitalizovaný přes měsíc. Jeho zdravotní stav zatím zůstává vážný, i když lékaři vidí postupné mírné zlepšení. V Krevním centru nemocnice začali vytvářet i seznam vhodných dárců plazmy, kterou by lékaři mohli využít při léčbě u dalších pacientů.

  • Testy na koronavirus budou na Vysočině i pro samoplátce

    Testy na covid-19 budou na Vysočině i pro samoplátce. Od úterý je začnou provádět nemocnice v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Předem bude nutná registrace. Cena testu bude 2900 korun.

  • Vlaky a autobusy budou asi od 11. května znovu jezdit za hranice

    Mezinárodní železniční a autobusová doprava by měla začít znovu fungovat od 11. května. Uvolnění vládního opatření, které cesty dopravců do zahraničí kvůli pandemii koronaviru zakazovalo, dnes vládě navrhne ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Oznámil to na Twitteru. Zákaz platil od 14. března.

  • Vláda schválila odložení EET do konce roku

    Vláda na dnešním zasedání schválila odložení elektronické evidence tržeb (EET) pro všechny vlny do konce letošního roku. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo financí. V úterý by se návrhem podle nedělního vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) měla zabývat Poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze. Zatím Sněmovna schválila pozastavení celé EET na dobu stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují.

  • Podezření USA o čínské laboratoři je třeba vyšetřit, míní ministr Petříček

    Šéf Černínského paláce Tomáš Petříček (ČSSD) v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že podezření ohledně původu koronaviru by měla prověřit Světová zdravotnická organizace. Tu je však dle něho třeba nejdříve odpolitizovat.

  • Na pražském letišti byly obnoveny dvě pravidelné linky

    Na pražském letišti byly dosud obnoveny dvě pravidelné linky, které byly v minulých týdnech zrušeny kvůli pandemii koronaviru. Jde o lety společností Eurowings do Düsseldorfu a KLM do Amsterdamu. Letiště k těmto spojům připravilo několik ochranných opatření. Letiště tak nyní provozuje čtyři linky, bez přerušení fungují spoje do Minsku a Sofie.

  • Většina seniorů z domova v Břevnici se vyléčila

    V domově pro seniory v Břevnici na Havlíčkobrodsku se z nemoci covid-19 vyléčili další klienti, pozitivní testy mají už jen čtyři klienti. Nákazy novým typem koronaviru se zbavil také personál, pozitivní zůstávají jen dva pracovníci. Domov je od konce března v karanténě. Postupně onemocnělo všech 22 klientů, dva z nich v havlíčkobrodské nemocnici zemřeli.

  • Nejhorší dubnový schodek v historii

    Schodek státního rozpočtu ke konci dubna stoupl na 93,8 miliardy korun z březnových 44,7 miliardy korun. Loni ke konci dubna byl schodek 29,7 miliardy korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Letošní dubnový výsledek je nejhorší od vzniku ČR. Dosud byl ke konci dubna nejvyšší schodek rozpočtu v roce 2010, a to 78,2 miliardy korun.

  • Zaorálek chce nižší daň i na vstupenky

    Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce prosadit snížení daně z přidané hodnoty také u vstupenek. Kultura je podle něj koronavirovou krizí postižena stejně jako restaurace a cestovní ruch. Ministr to řekl České televizi. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že bude prosazovat snížení DPH z 15 na deset procent u ubytovacích služeb.

Reklama

Hlavní zprávy