Hlavní obsah

Letošní festival PAF Olomouc nabídne projekce, koncerty i instalace

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Projekce, koncerty, ale i instalace a performance nabídne na začátku prosince návštěvníkům olomoucká Přehlídka filmové animace a současného umění (PAF).

Článek

Letošní ročník festivalu se spolu s diváky a mezinárodními i tuzemskými hosty zaměří na otázky spjaté s přelomem milénia a roky, které jej následovaly, sdělila ČTK mluvčí přehlídky Veronika Zapatová. V pořadí dvacátý ročník PAF se uskuteční od 2. do 5. prosince na několika místech po celé Olomouci a nabídne ucelený program audiovizuálního umění.

„Již tradičně se diváci mohou těšit na filmová pásma promítaná v projekčních sálech Uměleckého centra Univerzity Palackého v bývalém Jezuitském konviktu i na velkém plátně kina Metropol,“ uvedla mluvčí festivalu. Festivalové projekce se však plánují i a třech neobvyklých místech. Cyklus AniPromítačky se letos uskuteční ve zmrzlinárně Tomivo Gelato, kde budou ke zhlédnutí projekce bloku Animované filmy pro sladší život, v kosmetickém salonu Ivy, kam zamíří blok Animovaná sebepéče a v kultovní studentské hospodě Vertigo, která bude hostit blok s názvem Originálně bizarní, bizarně originální.

Vzhledem k ročnímu období organizátoři letos pro návštěvníky připravili také dvě pásma krátkých filmů s tematikou sněhu. Mladší obecenstvo ocení projekci filmů s názvem Mikulášská sněhová nadílka: Krátké a zasněžené, pásmo pro dospělejší diváky nese název Vločky a závěje. Festivalový program budou moci zájemci podle pořadatelů vnímat i na čerstvém vzduchu - během přehlídky se bude olomouckými parky v několika instancích pohybovat mobilní video-socha Shiftz dílny Tomáše Moravce a Matěje Al-Aliho. Samotný festival bude zahájen ve čtvrtek 2. prosince výstavou trojice kurátorek Anny Lena Seiser, Sabriny Labis a Nely Klajbanová s názvem Only Glass Between Us umístěné v palmovém skleníku olomouckého Výstaviště Flora.

Součástí přehlídky je také soutěž Jiná vize CZ, která si klade za cíl rozšiřovat povědomí o českém pohyblivém obraze: hraničních formách na pomezí animace, experimentálního filmu a videoartu. Deset děl vybraných japonskou kurátorkou Keiko Sei bude promítáno jako filmové pásmo v kinosále a také během galerijní instalace. Vítěze soutěže zvolí mezinárodní porota. Díla pro letošní ročník klání vznikala podle pořadatelů primárně v době naprostého, nebo částečného lockdownu a silně odráží současný stav a nálady společnosti napříč světem.

Přehlídka animovaného filmu vznikla v roce 2000 jako platforma pro netradiční setkávání s animovaným filmem a jeho hraničními formami a druhy. Za dobu své existence se PAF stal jednou z nejprogresivnějších českých přehlídek současného vizuálního a zvukového umění. Více informací je na stránkách www.pifpaf.cz.

Reklama

Doporučované