Hlavní obsah

Letošní Nobelova cenu za fyziku otevírá nové okno do vesmíru

Nobelovu cenu za fyziku získala trojice Američanů.

 

Reklama

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získala trojice Američanů - Rainer Weiss, Barry Barish a Kip Thorne za klíčový příspěvek k pozorování gravitačních vln ve vesmíru.

Článek

Výsledek dnes oznámila Královská švédská akademie věd. Objev podle expertů otevírá nové možnosti výzkumu kosmu, zejména při studiu černých děr a neutronových hvězd. Může rovněž přinést více informací o vzniku vesmíru.

„Je to něco zcela nového a odlišného, co nám otevírá dosud nespatřené světy... Na ty, kterým se podaří zachytit (gravitační) vlny a interpretovat jejich poselství, čekají bohaté objevy,” uvedla akademie v prohlášení.

Takzvané gravitační vlny předpověděl v rámci všeobecné teorie relativity již před sto lety Albert Einstein, vědcům se je ale podařilo zachytit teprve nedávno. Využili k tomu obří laserové detektory označované zkratkou LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), které dokázaly zaznamenat mimořádně slabé vibrace vycházející z gravitačních vln. Po jejich zachycení vědci převedli signál gravitační vlny do zvukové podoby a mohli slyšet, jak se dvě černé díry spojují.

Gravitační chvění, které dnes ocenění vědci zachytili v září 2015, pocházelo z kosmické srážky dvou černých děr, tedy objektů s mimořádně velkou hustotou, jež se odehrála ve vzdálenosti zhruba 1,3 miliardy světelných let od Země.

Zaznamenání gravitačních vln je podle českého fyzika Jiřího Chýly z Akademie věd ČR důležité i proto, že lidstvu otvírá „nové okno do vesmíru”. Práci letošních laureátů považuje za mimořádný vědecký úspěch. Na tomto vědeckém projektu se podílelo a podílí 160 laboratoří a 1200 vědců na celém světě. Před šesti dny oznámili vědci další úspěch, řekl dnes Chýla ČTK.

Veškeré vědecké informace o vesmíru pramenily dosud z elektromagnetického vlnění, jakým jsou rádiové vlny, viditelné světlo nebo záření gama. Protože ale toto vlnění je při cestě vesmírem vystaveno rušení, informace z něj získané jsou jen omezené. Gravitační vlny žádnému rušení nepodléhají a mohou přinést o okolním kosmu spoustu nových poznatků.

Jeden z laureátů Barry Barish uvedl, že on a jeho kolegové věděli, že mají velkou šanci za svůj přelomový objev letošní Nobelovu cenu získat. Barish si prý dokonce nařídil budík v očekávání telefonátu ze Švédska, ten ho ale nakonec stejně zaskočil. Nobelovu cenu označil za „vítězství pro Einsteina”.

Další z vyznamenaných Weiss řekl, že ocenění „vnímá jako uznání práce tisíců lidí”. Detektor LIGO je projekt, na němž se podílí více než tisícovka vědců z více než 20 zemí světa.

Nobelova cena je letos v jednotlivých kategoriích dotována devíti miliony švédských korun (24,4 milionu Kč) - v případě fyziky polovina této částky připadne německému rodákovi s americkým občanstvím Weissovi, druhou polovinu si rozdělí Barish a Thorne.

Letošní týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí oznámením Nobelovy ceny za lékařství. Tu dostala trojice Američanů Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young za výzkum v oblasti chronobiologie.

Ve středu se svět dozví laureáta ceny za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí bude vyhlášena Nobelova cena za ekonomii. Ceny budou jako každý rok předány v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince - cena za mír v Oslu a zbývajících pět ve Stockholmu.

Reklama

Související témata:

Doporučované